Brownie z orzechami to duet, któremu nie mogę się oprzeć. Pyszne połączenie puszystego ciasta czekoladowego i kawałkami orzechów laskowych. To brownie jest nieco jednak inne od moich pozostałych. Wyróżnia je to, że jest bardzo miękkie i puszyste. To brownie z orzechami przypomina nieco naszego klasycznego murzynka. Może przez łatwość wykonania i szybkość pieczenia. Składniki i proporcje puszystego brownie z orzechami są dodatkowym plusem tego wypieku. Bardzo łatwo je zapamiętać. Orzechy w tym wypieku grają kluczową rolę. Nadają charakter i smak temu brownie. Nie można im się oprzeć w tym cieście. Moim zdaniem puszyste brownie z orzechami to doskonały deser na jesienne popołudnia. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
200 g czekolady
150 g orzechów laskowych
150 g cukru
50 ml wody
12 g proszku do pieczenia
4 jajka
Orzechy laskowe mielimy. Masło lub margarynę wraz ze 100 g cukru i wodą rozpuszczamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy do rozpuszczonych składników. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy na sztywno z 50 g cukru. Do masy jajecznej dodajemy partiami wystudzony sos czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Małą kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu sypiemy mielone orzechy laskowe. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
200 g czekolady
150 g orzechów laskowych
150 g cukru
50 ml wody
12 g proszku do pieczenia
4 jajka
Orzechy laskowe mielimy. Masło lub margarynę wraz ze 100 g cukru i wodą rozpuszczamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy do rozpuszczonych składników. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy na sztywno z 50 g cukru. Do masy jajecznej dodajemy partiami wystudzony sos czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Małą kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu sypiemy mielone orzechy laskowe. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz