Piernik to jedno z wielu ciast i dań, które uwielbiam podczas świat Bożego Narodzenia. Aromat przypraw korzennych i miodu sprawia, iż nie mogę oprzeć się temu tradycyjnemu wypiekowi. Uważam, że piernik to wypiek, który jednoznacznie kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Do tej pory w moim domu przygotowywano piernika w wersji klasycznej czyli pieczony w formie keksowej. Jednak uważam, że i tą tradycję powinniśmy lekko zmodyfikować. Moją propozycją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia niech będą babeczki piernikowe. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, są doskonała alternatywą dla klasycznego piernika. Aromat i zapach pieczonych babeczek roznosił się po całym domu. Cała moja rodzina się potem nimi zajadała. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g miodu
100 g margaryny lub masła
100 g cukru pudru
40 g kakao
40 g przyprawy do piernika
40 g skórki pomarańczowej
20 ml wrzącej wody
20 ml soku z cytryny
15 g proszku do pieczenia
3 jajka
Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na jasny puch. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo wystudzoną masę. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Część babeczek posypujemy połową cukru pudru. Z pozostałego cukru pudru, wody i soku z cytryny tworzymy lukier, poprzez zmieszanie składników. Polewamy pozostałe babeczki lukrem. Posypujemy skórką pomarańczową.
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g miodu
100 g margaryny lub masła
100 g cukru pudru
40 g kakao
40 g przyprawy do piernika
40 g skórki pomarańczowej
20 ml wrzącej wody
20 ml soku z cytryny
15 g proszku do pieczenia
3 jajka
Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na jasny puch. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo wystudzoną masę. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Część babeczek posypujemy połową cukru pudru. Z pozostałego cukru pudru, wody i soku z cytryny tworzymy lukier, poprzez zmieszanie składników. Polewamy pozostałe babeczki lukrem. Posypujemy skórką pomarańczową.
Do przygotowania zdjęcia użyłam talerzyka deserowego marki Ambition z serii Sweet.
Zapraszam do odwiedzenia strony: https://ambition.pl/

Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz