Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babeczki piernikowe

Piernik to jedno z wielu ciast i dań, które uwielbiam podczas świat Bożego Narodzenia. Aromat przypraw korzennych i miodu sprawia, iż nie mogę oprzeć się temu tradycyjnemu wypiekowi. Uważam, że piernik to wypiek, który jednoznacznie kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Do tej pory w moim domu przygotowywano piernika w wersji klasycznej czyli pieczony w formie keksowej. Jednak uważam, że i tą tradycję powinniśmy lekko zmodyfikować. Moją propozycją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia niech będą babeczki piernikowe. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, są doskonała alternatywą dla klasycznego piernika. Aromat i zapach pieczonych babeczek roznosił się po całym domu. Cała moja rodzina się potem nimi zajadała. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g miodu
100 g margaryny lub masła
100 g cukru pudru
40 g kakao
40 g przyprawy do piernika
40 g skórki pomarańczowej
20 ml wrzącej wody
20 ml soku z cytryny
15 g proszku do pieczenia
3 jajka
Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na jasny puch. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo wystudzoną masę. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Część babeczek posypujemy połową cukru pudru. Z pozostałego cukru pudru, wody i soku z cytryny tworzymy lukier, poprzez zmieszanie składników. Polewamy pozostałe babeczki lukrem. Posypujemy skórką pomarańczową.


babeczki, piernik, przyprawa korzenna, babeczki piernikowe
babeczki, piernik, przyprawa korzenna, babeczki piernikowe
Do przygotowania zdjęcia użyłam talerzyka deserowego marki Ambition z serii Sweet
Zapraszam do odwiedzenia strony: https://ambition.pl/
Święta z dbałością 
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj