Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Cytrynowe babeczki z makiem

Super szybkie i smaczne babeczki cytrynowe z dodatkiem maku. Jest to doskonały wypiek na świąteczny stół. Są łatwe i proste w wykonaniu. Do ich przygotowania możemy zaangażować dzieci. Z pewnością się ucieszą. Moim zdaniem babeczki cytrynowe z makiem to deser, który każdemu posmakuje. Jest to taka babka cytrynowa tylko w wersji mini. Babki cytrynowe uwielbiam, więc to wydanie bardzo mi smakowało. Cytrynowe babeczki z makiem są wilgotne i miękkie. Doskonale prezentują się na stole. U mnie w domu zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
180 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
100 g cukru pudru
80 ml soku z cytryny
50 g suchego maku
10 ml wrzącej wody
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat cytrynowy
Jajka ubijamy na puch wraz z cukrem. Do jajek dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy aromat i 50 ml soku z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Miksujemy.  Formę sylikonową na małe babeczki wypełniamy dwoma łyżkami ciasta. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder, wodę i 30 ml soku z cytryny łączymy. Lukrem polewamy babeczki.


mak, babka cytrynowa, placek cytrynowy, babeczki cytrynowe
mak, babki cytrynowe, babka cytrynowa, ciasto cytrynowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj