Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Prosta Babka Cytrynowa na białkach

 Nastała jesień. Za oknem szaro, buro, pochmurno. Nic tylko przygotowywać smakołyki. Jednym z takich smakołyków może być Prosta Babka Cytrynowa na białkach. Jest to łatwe, smaczne i bardzo puszyste ciasto, doskonałe na jesienne popołudnia. Wypiek jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Na pewno polubią go osoby, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. W moim domu często przygotowuję właśnie tą babkę. Polecam ! Składniki: 6 białek 200 g mąki pszennej 150 ml oleju 125 g cukru 100 ml mleka 10 g proszku do pieczenia aromat cytrynowy Białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier i dalej ubijam. Do ubitych białek dodaje olej i mleko. Ubijam. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Miksuję. Formę keksową wysmarowuje masłem i obsypuje bułką tartą. Wlewam ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 -60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dowolnie dekoruję. Smacznego ! Źródło:  Babka cytrynowa na białkach - przepis - PrzyslijPrzepis.pl

Cytrynowe babeczki z makiem

Super szybkie i smaczne babeczki cytrynowe z dodatkiem maku. Jest to doskonały wypiek na świąteczny stół. Są łatwe i proste w wykonaniu. Do ich przygotowania możemy zaangażować dzieci. Z pewnością się ucieszą. Moim zdaniem babeczki cytrynowe z makiem to deser, który każdemu posmakuje. Jest to taka babka cytrynowa tylko w wersji mini. Babki cytrynowe uwielbiam, więc to wydanie bardzo mi smakowało. Cytrynowe babeczki z makiem są wilgotne i miękkie. Doskonale prezentują się na stole. U mnie w domu zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
180 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
100 g cukru pudru
80 ml soku z cytryny
50 g suchego maku
10 ml wrzącej wody
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat cytrynowy
Jajka ubijamy na puch wraz z cukrem. Do jajek dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy aromat i 50 ml soku z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Miksujemy.  Formę sylikonową na małe babeczki wypełniamy dwoma łyżkami ciasta. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder, wodę i 30 ml soku z cytryny łączymy. Lukrem polewamy babeczki.


mak, babka cytrynowa, placek cytrynowy, babeczki cytrynowe
mak, babki cytrynowe, babka cytrynowa, ciasto cytrynowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj