Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Migdałowy krem sułtański

Kremy i desery są doskonałym rozwiązaniem, gdy nie mamy dużo czasu podczas przygotowań do świat. Są szybkie i zazwyczaj bardzo smaczne. Krem sułtański do znany i lubiany deser w mojej rodzinie. Pochodzi jeszcze z czasów PRL-u. Przygotowuje go bardzo często, gdy mam niezapowiedzianych gości. Migdałowy krem sułtański to taka świąteczna wersja tego lubianego deseru. Zapach migdałów w kremie doskonale komponuje się z pierniczkami. Taki deser doskonale dopełni świąteczny stół. Migdałowy krem sułtański jest deserem do, którego chętnie wracam o każdej porze roku, również zima. Polecam!
Składniki:
250 ml śmietany 30%
150 g pierniczków w czekoladzie
100 g białej czekolady
60 g płatków migdałowych
50 g cukru pudru
20 g kakao
aromat migdałowy
Białą czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder. Miksuję. Dodaje wystudzoną czekoladę i aromat migdałowy. Miksuję. Dodaje 30 g płatków migdałowych. Mieszam. Pierniczki łamie na kawałki. Umieszczam na dnie pucharku. Na pierniczkach układam krem migdałowy. Posypuję kakao i płatkami migdałowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.


krem sułtański, migdały
krem sułtański, migdały
migdały, krem sułtański
Na zdjęciach widzimy filiżankę marki Ambition z serii Sweet.
Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Ambition.
Święta z dbałością 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj