Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Zimowy pucharek na świąta

U mnie w domu z reguły podczas świat Bożego Narodzenia królują klasyczne i tradycyjne ciasta. Najczęściej na stole znajdziecie pierniki, szarlotki i oczywiście serniki. Czy by były jednak świata wiec małych zmian. Jedną z nich jest właśnie Zimowy pucharek na świata. Co pod tą tajemniczą nazwą się kryje? Jest to nic innego, jak pyszny krem budyniowy przekładany pierniczkami. Ten deser doskonale sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych świątecznych ciast. Zimowy pucharek jest to propozycja na łatwe i efektowne zakończenie tej najważniejszego wieczoru w roku. Moim zdaniem zimowy pucharek to również idealny deser na zbliżające się Andrzejki i Mikołajki. Polecam!
Składniki:
400 ml mleka
150 g pierniczków w lukrze
120 g cukru
100 g masła
60 g budyniu czekoladowego
40 g płatków migdałowych
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i obie mąki. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania puszystego kremu. Na dnie pucharku kruszymy pierniki. Na pierniczkach układamy 1/2 kremu. Na kremie ponownie układamy pierniczki. Na pierniczkach ponownie układamy 1/2 kremu. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.


deser, pierniki, krem budyniowy
słodki pucharek, deser, pierniki, krem busyniowy
słodki pucharek, deser, krem budyniowy, migdały, pierniki
W tle widzimy filiżankę marki Ambition z serii Sweet.
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony marki Ambition
Święta z dbałością 
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj