Biały makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Makowiec to ciasto bez, którego nie wyobrażam sobie świat. Najczęściej do przygotowania makowca używam najpopularniejszego niebieskiego maku. W tym roku jednak nie co odeszłam od zwyczajów, które panują u mnie w domu i przygotowałam makowiec na bazie białego maku. Biały mak nie jest, aż tak popularny, jak niebieski, ale równie dobrze nadaje się do ciast. Jest łagodny w smaku. Nadaje niezwykłego charakteru temu makowcu. Nie zbędnym składnikiem potrzebnym do przygotowania tego wypieku jest mąka. U mnie w domu używam praktycznie tylko mąki pszennej Szymanowskiej z Polskich Młynów. Uważam akurat tą mąkę za najlepszy wybór to tego typu ciast. Bez tej mąki nie ma u mnie w domu nie tylko makowca, ale również babek czy tortów. Biały makowiec to niezwykłe połączenie klasycznego wypieku z nutą nowoczesności. Podając to ciasto na świątecznym stole zaskoczycie swoich gości. Polecam!
Składniki:
ciasto krucho - drożdżowe
150 g masła
100 g cukru pudru
50 g świeżych drożdży
30 g kakao
30 ml mleka
30 g cukru
4 żółtka
masa z białego maku
400 g białego maku
400 ml mleka
150 g miodu
ew. 50 g bakali typu orzechy włoskie, laskowe,migdały
5 ml aromatu migdałowego
1 białko
lukier
100 g cukru pudru
30 ml ciepłej wody
20 ml soku z cytryny
Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło. Całość łączymy, tworząc kruszonkę. Robimy rozczyn. Drożdże łączymy z cukrem, 30 g mąki pszennej oraz ciepłym mlekiem. Powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Wyrośnięte drożdże dodaje do pozostałych składników. Dodaje również żółtka. Zagniatam ciasto. Ciasto chłodzę w lodówce przez całą dobę.
Masa z białego maku: Mleko zagotowuje z miodem. Do gotującego się mleka z miodem dodaje mak. Ponownie zagotowuję. Studzę. Odstawiam na kilka godzin do napęcznienia. Napęczniały mak miele dwa razy. Do przygotowanej masy makowej dodaje aromat migdałowy. Mogę dodać również bakalie. Zimne białko ubijam na sztywno. Dodaje do masy makowej.
Chłodne ciasto dziele w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta wałkuję na wielkość formy. Wylepiam dno i boki formy. W środku umieszczam masę makową. Pozostałe ciasto wałkuję. Wykrawam gwiazdki i kulki. Układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 45-50 minut. Studzę. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotowuję lukier. Dekoruję ciasto.
mak, biały mak, makowiec, ciasto kruche
makowiec, mak, ciasto kruche, biały mak
mak, biały mak, makowiec, ciasto kruche
makowiec, biały mak, ciasto kruche
Smacznego!


Komentarze