Grudzień to wyjątkowy czas w kalendarzu. Jesteśmy zajęci prezentami, przygotowaniami do świat. Jest to czas, gdy często mamy mało czasu, a dużo do zrobienia. Podczas przygotowań do nadchodzących świat u mnie w domu zaangażowana jest całą rodzina. Każdy za coś odpowiada. Co jednak zrobić, gdy mamy bardzo mało czasu, a goście za chwilę przyjdą ? Rozwiązaniem jest przygotowanie moich Bożonarodzeniowych babeczek LAST MINUT. Dodatek cynamonu i przypraw do piernika nadają niezwykłego aromatu tym małym słodkością. Co ciekawe główną bazą tych małych ekspresowych babeczek jest niezastąpiona w takich sytuacjach mieszanka gotowa do Babki piaskowej marki Polskie Młyny. Jest to niezwykła mieszanka niezbędnych mąk potrzebna do stworzenia klasycznej i lubianej babki piaskowej. Nie raz już ta mieszanka ratowała mnie, gdy miałam mało czasu do przyjścia gości. Jest to doskonała baza do stworzenia nie tylko Bożonarodzeniowych babeczek LAST MINUT, ale również wielu innych słodkości. Same babeczki przygotowuje się bardzo szybko. Są proste i bardzo smaczne. Posmakują zarówno małym i dużym miłośnikom słodkości. Polecam!
Składniki:
385 g gotowej mieszanki do Babki Piaskowej Polskie Młyny
150 g cukru pudru
125 g margaryny
20-30 ml ciepłej wody
20 ml soku z cytryny
15 g cynamonu
15 g przyprawy do piernika
3 jajka
1 żółtko
Miękką margarynę miksuję na puszystą masę. Dodaje żółtko. Miksuję. Do masy dodaję gotową mieszankę do Babki Piaskowej Polskie Młyny oraz jajka. Całość miksuję najpierw na średnich obrotach przez około 1 minutę. Następnie zwiększam obroty i miksuję kolejne 4 minuty. Puszystą masę dziele na pół. Do jednej połowy dodaje cynamon. Krótko miksuję. Do drugiej połowy dodaje przyprawę do piernika. Miksuję. Do formy silikonowej na babeczki przelewam po dwie łyżki każdej z mas, do odpowiednio przygotowanych otworów. Piekę około 15-20 minut w 170 stopniach. Studzę. 100 g cukru pudru umieszczam w misce. Dodaje sok z cytryny i wodę. Mieszam do momentu powstania gęstego lukru. Tak przygotowanym lukrem polewam babeczki cynamonowe. Babeczki piernikowe posypuję cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz