Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kokosowa szarlotka

Szarlotka to jedno z tych ciast, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Domowe kruche ciasto i pyszne nadzienie jabłkowe niezmiennie kojarzy mi się ze światami. Kokosowa szarlotka na ciemnym cieście kruchym to propozycja na nieco inny wypiek, niż klasyczny i tradycyjny jabłecznik. Dodatek kokosa to pianki sprawił, iż ciasto nabrało wyjątkowego charakteru i smaku. Połączenie ciemnego kruchego ciasta z kwaskowymi jabłkami i kokosową pianką to trio idealne. Posmakuje każdemu lubi niecodzienne smaki. Moim zdaniem kokosowa szarlotka to doskonały wypiek świąteczny. Zaskakuje smakiem, aromatem i łatwością wykonania. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 żółtka
ewentualnie 30-50 ml śmietany 12%
masa jabłkowa
1,5 kg jabłek
150 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
10 g cynamonu
kokosowa pianka
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych
20 g mąki ziemniaczanej
4 białka
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Kwadratową formę do pieczenia smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Większą część ciasta wałkuje na wielkość formy. Wylepiam dno formy.
Masa jabłkowa: Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję na kwadraty. Duszę w garnku o grubym dnie wraz z cukrem i cynamonem. Możemy dodać odrobinę wody, aby jabłka nie przywarły. Po 15 minutach dodaje do jabłek mąkę ziemniaczaną. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę.
Kokosowa pianka: Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Krótko miksuję. Do piany dodaje wiórki kokosowe. Mieszam. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
Na ciasto układam wystudzone i zimne jabłka. Na jabłkach układam koksową piankę. Na kokosowej piance ścieram pozostałe ciasto. Ciasto piekę około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzę.


ciasto kruche, kakao, jabłecznik, szarlotka, wiórki kokosowe
jabłecznik, szarlotka, ciasto kruche, kakao, wiórki kokosowe
szarlotka, jabłecznik, ciasto kruche, kakao, wiórki kokosowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj