Miód gryczany jest jednym z najpopularniejszych polskich miodów. Szczególnie zyskuje na popularności w okresie okołoświątecznym i noworocznym. Zastanawialiście się w czym tkwi sekret tego niezwykłego miodu? Na to pytanie postaram wam się odpowiedzieć w tym artykule. Czym charakteryzuje się miód gryczany? Miód gryczany charakteryzuje się swoją ciemną lub ciemnobrunatną barwą. Po krystalizacji jest bardzo twardy. Smak ma ostry, pikantny i niekiedy lekko słodkawy. Zapachem przypomina kwiaty gryki.
Co zawiera w sobie miód gryczany? Miód gryczany składa się z 50% fruktozy i 46% glukozy. W miodzie gryczanym znajdziemy również: magnez, białka, żelazo, krzem, cynk, rutynę, aminokwasy i rutynę. Z jakiej rośliny powstaje miód gryczany? Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatu gryki zwyczajnej. Jest to roślina uprawiana w Polsce. Kwitnie od lipca do sierpnia. Jest rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji. Na co pomaga miód gryczany? Miód gryczany pomaga na: - w wyczerpaniu; - w stanach zapalnych; - wpływa na pamięć i koncentracje; - chroni wątrobę; - poprawia pracę mięśni i stawów; - poprawia odporność. Miód gryczany jest miodem popularnym i dostępnym. Wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, iż staje się on coraz szerzej znany i lubiany.
Komentarze
Prześlij komentarz