Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Sernik "Misz-masz"

Sernik to od lat obowiązkowy punk na świątecznym stole. Staram się tworzyć i piec takie sernik, które będą jedyne w swoim rodzaju. Jednym z nich jest właśnie sernik "Misz-masz". A co kryję się pod tą tajemniczą nazwą "Misz-masz"? A wszystko to co kojarzymy z tymi wyjątkowymi świętami Bożego Narodzenia. W tym serniku znajdziemy zarówno rodzynki, jak i mak oraz migdały. Jest to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Sposób pieczenia jest klasyczny i wszystkim znany. Jest to łatwy i prosty wypiek. Sernik "Misz-masz" był bardzo smaczny i od razu spodobał się mojej rodzinie. Myślę, że wam też posmakuje. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%
6 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
100 g masła
100 g masy marcepanowej
50 g suchego maku
50 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
3 jajka
aromat migdałowy
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
100 g masy marcepanowej
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Podsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka. Ucieramy. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki, mak, aromat migdałowy, migdały oraz pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Do masy serowej dodajemy obie mąki. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą serową.
Na cieście kruchym układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Z masy marcepanowej tworzymy dekoracyjne kulki. Dekorujemy ciasto.
sernik, mak, masa marcepanowa, ciasto kruche
sernik, ciasto kruche, mak, masa marcepanowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj