Sernik to od lat obowiązkowy punk na świątecznym stole. Staram się tworzyć i piec takie sernik, które będą jedyne w swoim rodzaju. Jednym z nich jest właśnie sernik "Misz-masz". A co kryję się pod tą tajemniczą nazwą "Misz-masz"? A wszystko to co kojarzymy z tymi wyjątkowymi świętami Bożego Narodzenia. W tym serniku znajdziemy zarówno rodzynki, jak i mak oraz migdały. Jest to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Sposób pieczenia jest klasyczny i wszystkim znany. Jest to łatwy i prosty wypiek. Sernik "Misz-masz" był bardzo smaczny i od razu spodobał się mojej rodzinie. Myślę, że wam też posmakuje. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%
6 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
100 g masła
100 g masy marcepanowej
50 g suchego maku
50 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
3 jajka
aromat migdałowy
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
100 g masy marcepanowej
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Podsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka. Ucieramy. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki, mak, aromat migdałowy, migdały oraz pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Do masy serowej dodajemy obie mąki. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą serową.
Na cieście kruchym układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Z masy marcepanowej tworzymy dekoracyjne kulki. Dekorujemy ciasto.
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%
6 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
100 g masła
100 g masy marcepanowej
50 g suchego maku
50 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
3 jajka
aromat migdałowy
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
100 g masy marcepanowej
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Podsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka. Ucieramy. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki, mak, aromat migdałowy, migdały oraz pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Do masy serowej dodajemy obie mąki. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą serową.
Na cieście kruchym układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Z masy marcepanowej tworzymy dekoracyjne kulki. Dekorujemy ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz