Pyszny i puszysty sernik z pastą tahini. Zaskakuje smakiem i niezwykłym aromatem. Nie jest to sernik trudny w przygotowaniu. Łatwość jego wykonania sprawia, iż na pewno zaoszczędzimy przy nim czas podczas świąt. Sernik tahini to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Puszysta masa serowa oraz dodatek pasty tahini sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Moim zdaniem to jeden z lepszych wypieków na święta. Zaskoczy gości wyjątkowym smakiem i aromatem. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g pasty tahini
150 g cukru
100 g masła
100 g herbatników
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietany 30%
50 g sezamu
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
3 jajka
Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami ser. Do masy dodajemy pastę tahini. Do masy dodajemy sezam, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy przez 90 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Sos krótko studzimy. Gdy lekko zgęstnieje to polewamy nim wystudzony sernik.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g pasty tahini
150 g cukru
100 g masła
100 g herbatników
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietany 30%
50 g sezamu
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
3 jajka
Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami ser. Do masy dodajemy pastę tahini. Do masy dodajemy sezam, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy przez 90 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Sos krótko studzimy. Gdy lekko zgęstnieje to polewamy nim wystudzony sernik.
Komentarze
Prześlij komentarz