Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik tahini

Pyszny i puszysty sernik z pastą tahini. Zaskakuje smakiem i niezwykłym aromatem. Nie jest to sernik trudny w przygotowaniu. Łatwość jego wykonania sprawia, iż na pewno zaoszczędzimy przy nim czas podczas świąt. Sernik tahini to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Puszysta masa serowa oraz dodatek pasty tahini sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Moim zdaniem to jeden z lepszych wypieków na święta. Zaskoczy gości wyjątkowym smakiem i aromatem. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g pasty tahini
150 g cukru
100 g masła
100 g herbatników
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietany 30%
50 g sezamu
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
3 jajka
Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami ser. Do masy dodajemy pastę tahini. Do masy dodajemy sezam, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy przez 90 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Sos krótko studzimy. Gdy lekko zgęstnieje to polewamy nim wystudzony sernik.


sernik, pasta tahini, pasta sezamowa
sernik, pasta tahini, pasta sezamowa
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tahini


Komentarze

Popularne posty

Drukuj