Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szarlotka z marcepanem

Marcepan to dla mnie idealny dodatek do wielu wypieków. Nadaje niezwykły migdałowy smak. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu zarówno samemu lub do kupienia w sklepie. Do tej pory marcepan wykorzystywałam w piernikach. Jednak tym razem postanowiłam nieco zmienić swoje zwyczaje i wykorzystałam marcepan w szarlotce. Jakie było zdziwienie moje rodziny. Nie dość, że udało mi się połączyć smak ulubionej szarlotki rodziny z marcepan, to jeszcze wszystkim smakował ten wypiek. Szarlotka z marcepanem to wypiek na pewno świąteczny i dla osób ceniących wyjątkowe połączenia smakowe. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
5 ml aromaty migdałowego
4 żółtka
masa jabłkowa
2 kg jabłek
200 g masy marcepanowej
150 g cukru
30 g cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kaszy manny
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość tortownicy. Ciastem wylepiamy boki i dno tortownicy.
Masa jabłkowa: Masę marcepanowa kroimy na małe kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka możemy podlać paroma kroplami wody, aby nie przywarły. Dusimy. Do lekko rozduszonych jabłek dodajemy pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto na dnie posypujemy kaszą manną. Dodajemy uduszone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki. Ozdabiamy gwiazdkami wierzch ciasta. Ciasto pieczemy około 60 -70 minut w 170 stopniach. Studzimy.


jabłecznik, szarlotka, marcepna, szarlotka z marcepanem
Szarlotka, jabłecznik, marcepan, szarlotka z marcepanem

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj