Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Waniliowa szarlotka

Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie, aby zabrakło jej na świątecznym stole. A święta co raz bliżej. Co roku staram się stworzyć niepowtarzalny przepis na szarlotkę. Nie lubię, gdy przepisy się powtarzają. Jednym z ostatnich moich wypieków jest waniliowa szarlotka. Pyszna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Zapach wanilii użyty w tym wypieku niezmiennie kojarzy mi się ze smakiem ulubionej szarlotki, która piekła moja babcia. Ciasto kruche w połączeniu z waniliowymi jabłkami sprawia, że nikt nie może się oprzeć temu wyjątkowemu ciastu. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
1 jajko
aromat waniliowy
waniliowe jabłka
2 kg jabłek
100 g cukru
30 g cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
dekoracja
30 g cukru pudru
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy.
Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy.
Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
szarlotka, waniliowa szarlotka, jabłecznik
jabłecznik, szarlotka, waniliowa szarlotka
szarlotka, jabłecznik, waniliowa szarlotka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj