Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto " Bajka"

Ciasto "Bajka" to doskonały wypiek na trwający właśnie karnawał. Jest to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietankowym i galaretkami. Dal ułatwienia owe galaretki są obsypane w cukrze. Mogą wam się skojarzyć z znanymi z PRL galaretkami. Aby wykonać ten proste ciasto nie potrzeba dużo czasu. Jest to wypiek łatwy w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są dobrze dostępne. Moim zdaniem ciasto "Bajka" jest ciastem uniwersalnym i ponadczasowym. Sprawdza się zarówno na przyjęciach rodzinnych, jak i w gronie przyjaciół. Ciasto " Bajka" jak sama nazwa wskazuje jest wypiek w którym poczujemy się jak w bajce. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
250 g maki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
masa śmietanowa
750 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dodatkowo
250 g galaretek w cukrze
100 g herbatników
100 g czekolady
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę. Do masy jajecznej dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. 150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto. Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.
ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, ciasto
ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast siostry Anastazji", s. 26.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj