Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto " Bajka"

Ciasto "Bajka" to doskonały wypiek na trwający właśnie karnawał. Jest to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietankowym i galaretkami. Dal ułatwienia owe galaretki są obsypane w cukrze. Mogą wam się skojarzyć z znanymi z PRL galaretkami. Aby wykonać ten proste ciasto nie potrzeba dużo czasu. Jest to wypiek łatwy w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są dobrze dostępne. Moim zdaniem ciasto "Bajka" jest ciastem uniwersalnym i ponadczasowym. Sprawdza się zarówno na przyjęciach rodzinnych, jak i w gronie przyjaciół. Ciasto " Bajka" jak sama nazwa wskazuje jest wypiek w którym poczujemy się jak w bajce. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
250 g maki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
masa śmietanowa
750 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dodatkowo
250 g galaretek w cukrze
100 g herbatników
100 g czekolady
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę. Do masy jajecznej dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. 150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto. Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.


ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, ciasto
ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast siostry Anastazji", s. 26.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj