Ciasto dosyć łatwe i proste w przygotowaniu. Doskonałe na różnego rodzaju przyjęcia. Jest to wypiek, który polubiłam od razu. Ciasto Pingui oczywiście nawiązuje swoim smakiem do znanych i bardzo popularnych batoników. Oczywiście wersji tego wspaniałego tego lubianego ciasta jest całe mnóstwo. Moim zdaniem ciasto Pingui to doskonały wypiek dla osób, które dopiero zaczynają swoja przygodę z ciastami, jak i dal tych nieco bardziej doświadczonych. Co by nie mówić, ale połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietanowym zawsze się udaje. Ten wypiek na stałe zagościł na moim stole. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
250 ml mleka
150 ml oleju
150 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
12 g proszku do pieczenia
2 jajka
krem śmietanowy
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
120 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
warstwa czekoladowa
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietany 30%
polewa czekoladowa
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietany 30%
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Warstwa czekoladowa: Ciepła śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu. Następnie lekko wystudzoną czekoladę rozprowadzamy na wierzchu kremu. Całość chłodzimy około 30 minut w lodówce. Następnie na warstwę zastygłej czekolady układamy pozostał krem śmietanowy. Ponownie chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Polewa czekoladowa: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy kawałki czekolady do podgrzanej śmietany. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Źródło: https://ilovebake.pl/2017/11/29/ciasto-kinder-pingui/
Komentarze
Prześlij komentarz