Tarta ajerkoniakowa to jeden z moich ulubionych wypieków. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Jest to przepis, który sama stworzyłam i który łączy w sobie wszystko to co uwielbiam. Mamy w tej tarcie pyszne i kruche ciasto czekoladowe. Łatwy i uniwersalny krem ajerkoniakowy, który możecie śmiało wykorzystać później w innych wypiekach, takich jak np.: tort. Całość dopełnia krem kokosowy. Tarta ajerkoniakowa to doskonałe ciasto na karnawał. Jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Ajerkoniak głównie wykorzystuję pod czas różnego rodzaju ważnych uroczystości. Wiem, że taka tarta czy inny wypiek z ajerkoniakiem spodoba się moim gościom i że będzie im smakować. Tarta ajerkoniakowa to ciasto smaczne i łatwe zarazem, które sprawdza się pod czas różnych spotkań. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła
20 g kakao
20 ml śmietany 12%
4 g proszku do pieczenia
4 żółtka
krem ajerkoniakowy
650 ml mleka
180 g cukru
150 g masła
150 ml ajerkoniaku
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
krem kokosowy
350 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
15 g śmietanfixu
dodatkowo
250 g pralinek kokosowych
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno ciasta kujemy widelcem. Układamy sreberko i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy sreberko i groch. Pieczemy kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do przygotowanego kremu wlewamy ajerkoniak. Mieszamy. Krem układamy na wystudzonym cieście. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Krem kokosowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Przygotowany krem układam na kremie ajerkoniakowym. Dekoruję pralinkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz