Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tarta czekoladowa

Czekolada to jeden z tych słodkości którym nie mogę się oprzeć. Zawsze poprawia mi humor. Jednym z doskonałych wypieków, które działają na mnie pobudzająco jest tarta czekoladowa. Prosta, ale zarazem smaczna. Łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu. Nie mogę się jej oprzeć. Zawsze zimę lub w szare i ponure dni sięgam właśnie po ten wypiek. Gwarantuję, że poprawia nastrój. Tarta czekoladowa co tu dużo kryć nie jest deserem dietetycznym. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi kremami tworzy deser, któremu nie można się oprzeć. Tarta czekoladowa to zawsze sprawdzony wypiek na różnego rodzaju przyjęcia. U mnie w domu często używam tego właśnie przepisu bo jest smaczny i mało czasochłonny. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła
30 g kakao
4 żółtka
krem czekoladowy
350 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
100 g czekolady mlecznej
30 g kakao
12 g śmietanfixu
krem śmietanowy
350 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
dekoracja
50 g czekolady mlecznej
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno kujemy i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch. Pieczemy następne 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kapeli wodnej. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Krem układamy na zimnym cieście. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Krem układamy na warstwie czekoladowej. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Dekoracja: Czekoladę ścieramy na wierzch ciasta. Ponownie chłodzimy w lodówce.
tarta, czekolada, tarta czekoladowa
czekolada, tarta czekoladowa, tarta
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj