Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Wafelki z masą kawową

Okres świąteczno - noworoczny za nami. Właśnie rozpoczął się karnawał. W tym niezwykłym czasie mamy czas na tworzenie i poznawanie nowych smaków. Moja propozycja na dobry początek karnawału to wafelki z masą kawową. Jestem tym typem osoby, który uwielbia kawę w deserach, ale nie lubi jej pić. Wafelki z masą kawową to doskonała propozycja na szybki i łatwy deser, który możemy przygotować z naszymi dziećmi lub gośćmi. Ten deser w moim domu jest zawsze przygotowywany w momencie nagłego przyjazdu niezapowiedzianych gości. Wafelki z masą kawową nie tylko są smaczne i aromatyczne, ale również wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu nie spędzamy mnóstwa czasu w kuchni. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
300 g wafli kwadratowych
200 g śmietany 12%
125 g masła
125 g cukru
50 ml mleka
20 g kawy rozpuszczalnej
Masło, ciepła śmietanę, cukier i mleko mieszam razem i rozpuszczam. Do rozpuszczonych składników dodaje kawę. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje mleko w proszku. Mieszam. Cztery wafle przekładam masą kawową. Postępuje tak do momentu skończenia się wafli i masy. Gotowe wafle umieszczam na 12 godzin w lodówce. Po 12 godzinach wafle są gotowe. Dowolnie dekoruję.


wafle, wafle z masą, wafle z masą kawową
wafle, wafle z masą, kawa, wafle z masą kawową
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj