Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Wafelki z masą kawową

Okres świąteczno - noworoczny za nami. Właśnie rozpoczął się karnawał. W tym niezwykłym czasie mamy czas na tworzenie i poznawanie nowych smaków. Moja propozycja na dobry początek karnawału to wafelki z masą kawową. Jestem tym typem osoby, który uwielbia kawę w deserach, ale nie lubi jej pić. Wafelki z masą kawową to doskonała propozycja na szybki i łatwy deser, który możemy przygotować z naszymi dziećmi lub gośćmi. Ten deser w moim domu jest zawsze przygotowywany w momencie nagłego przyjazdu niezapowiedzianych gości. Wafelki z masą kawową nie tylko są smaczne i aromatyczne, ale również wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu nie spędzamy mnóstwa czasu w kuchni. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
300 g wafli kwadratowych
200 g śmietany 12%
125 g masła
125 g cukru
50 ml mleka
20 g kawy rozpuszczalnej
Masło, ciepła śmietanę, cukier i mleko mieszam razem i rozpuszczam. Do rozpuszczonych składników dodaje kawę. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje mleko w proszku. Mieszam. Cztery wafle przekładam masą kawową. Postępuje tak do momentu skończenia się wafli i masy. Gotowe wafle umieszczam na 12 godzin w lodówce. Po 12 godzinach wafle są gotowe. Dowolnie dekoruję.
wafle, wafle z masą, wafle z masą kawową
wafle, wafle z masą, kawa, wafle z masą kawową
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj