Ciasto "Leśny Mech" to w ostatnim czasie hit w internecie. Wypiek, który zaskakuje swoim smakiem, wyglądem i jest przy tym efektowny. Łatwy w przygotowaniu biszkopt, który przełożony jest kremem śmietanowym. Ciasto biszkoptowe wzbogacone jest szpinakiem, który nadaje charakterystycznego zielonego koloru. Krem śmietanowy sprawia, iż ciasto staje się słodkie. Moja rodzina była nieco zaskoczona propozycją przygotowania tego niecodziennego wypieku. Jednak efekt zaskoczył wszystkich. Ciasto "Leśny Mech" od momentu upieczenia i przygotowania bardzo często gości na moim stole. Jest to wypiek dla miłośników niecodziennych smaków oraz dla osób lubiących łatwe desery. Polecam!
Składniki:
biszkopt szpinakowy
500 g szpinaku mrożonego
300 g mąki pszennej
150 g cukru
50 ml oleju
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem śmietanowy
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
15 g śmeitanfixu
dekoracja
120 g mąki pszennej
50 g cukru
20 ml oleju
10 ml barwnika spożywczego
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
Biszkopt szpinakowy: Szpinak mrożony rozmrażamy. Miksujemy na gładko. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Dodajemy zmielony szpinak. Miksujemy. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Dekoracja: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę, olej i barwnik spożywczy. Miksujemy. Ciasto pieczemy w tej samej formie co wcześniejsze ciasto. Pieczemy około 20 minut. studzimy. Łamiemy na kawałki.
Ciasto szpinakowe przekładamy kremem śmietanowy. Wierzch dekorujemy kawałkami jasnego biszkoptu. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Składniki:
biszkopt szpinakowy
500 g szpinaku mrożonego
300 g mąki pszennej
150 g cukru
50 ml oleju
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem śmietanowy
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
15 g śmeitanfixu
dekoracja
120 g mąki pszennej
50 g cukru
20 ml oleju
10 ml barwnika spożywczego
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
Biszkopt szpinakowy: Szpinak mrożony rozmrażamy. Miksujemy na gładko. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Dodajemy zmielony szpinak. Miksujemy. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Dekoracja: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę, olej i barwnik spożywczy. Miksujemy. Ciasto pieczemy w tej samej formie co wcześniejsze ciasto. Pieczemy około 20 minut. studzimy. Łamiemy na kawałki.
Ciasto szpinakowe przekładamy kremem śmietanowy. Wierzch dekorujemy kawałkami jasnego biszkoptu. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz