Tarta cytrynowa to jeden z klasyków cukiernictwa. Uniwersalna i pełna smaku. Przepisów na tartę cytrynową w sieci znajdziecie mnóstwo. Moim kluczem do tego wypieku była prostota. Moją tarte cytrynową możecie przygotowywać zarówno w zimę jak i lato. Tarta cytrynowa to wspaniałe połączenie ciasta kruchego, kremu lemon curd i galaretki cytrynowej. Ten wypiek to gwarancja sukcesu na każdym przyjęciu. Kwaskowy smak kremu lemon curd wraz w połączeniu z galaretką nadaje tej tarcie niezwykłego smaku i aromatu. Przyjemnie orzeźwia. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
380 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
125 g masła
4 żółtka
krem lemon curd
200 ml soku z cytryny
120 g cukru
100 g masła
4 jajka
galaretka cytrynowa
400 ml wody
120 g galaretki cytrynowej
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Układamy w formie. Kujemy widelcem dno ciasta. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
Krem lemon curd: Jajka wyjmuję z lodówki dwie godziny wcześniej. Sok z cytryn mieszam z cukrem i jajkami. Umieszczam w rondelku. Podgrzewam na średnim ogniu. Miękkie masło dzielę na pół. Połowę dodaję do gotującej się masy. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaję pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia się masła. Studzę.
Galaretka cytrynowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretki cytrynowe. Studzę.
Na wystudzone ciasto układam krem lemon curd. Następnie wylewam mocno stężałą galaretkę. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Składniki:
ciasto kruche
380 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
125 g masła
4 żółtka
krem lemon curd
200 ml soku z cytryny
120 g cukru
100 g masła
4 jajka
galaretka cytrynowa
400 ml wody
120 g galaretki cytrynowej
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Układamy w formie. Kujemy widelcem dno ciasta. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
Krem lemon curd: Jajka wyjmuję z lodówki dwie godziny wcześniej. Sok z cytryn mieszam z cukrem i jajkami. Umieszczam w rondelku. Podgrzewam na średnim ogniu. Miękkie masło dzielę na pół. Połowę dodaję do gotującej się masy. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaję pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia się masła. Studzę.
Galaretka cytrynowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretki cytrynowe. Studzę.
Na wystudzone ciasto układam krem lemon curd. Następnie wylewam mocno stężałą galaretkę. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz