Tort makowy z kremem kawowym to jeden z moich pierwszych tortów, jakie zrobiłam. Przepis jest prosty i łatwy. Sam tort wyśmienicie smakuje. Tort makowy to jeden z moich ulubionych ciast, który doskonale sprawdzi się podczas przyjęć. Krem kawowy powstał na bazie budyniu, wiec jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt wzbogacony makiem tworzy niesamowity aromat. Taki tort to zarówno świetny pomysł na prezent. W torcie makowym mamy nie tylko świetne połączenie smaków, ale również niezwykły aromat zimowych wypieków. Ten tort makowy już nie raz sprawdził mi się podczas niezwykłych uroczystości. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g suchego maku
5 ml aromatu migdałowego
5 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem kawowy
650 ml mleka
200 g cukru trzcinowego
150 g masła
60 g proszku budyniowego
20 g mąki ziemniaczanej
20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
3 żółtka
nasączenie
100 ml wody
50 ml likieru kawowego
dekoracja
250 ml śmietany 30%
100 g czekolady mlecznej
15 g śmietanfixu
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Miksujemy. Do masy dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
Krem kawowy: W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier trzcinowy i kawę . Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, proszek budyniowy i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Zagotowujemy. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Nasączenie: Mieszamy ze sobą wodę i likier.
Płaty ciasta nasączamy. Płaty ciasta przekładamy kremem kawowym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
Dekoracja: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Studzimy. Cześć masy polewamy na wierzch ciasta. Pozostałą masę chłodzimy. Zimną masę ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy kremem kawowym i czekoladowym. Tort chłodzimy dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz