Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort oreo

Koniec karnawału to doskonały czas na przygotowanie pysznego i unikatowego tortu. Tort oreo bo o nim mowa to niezwykły w smaku wypiek. Jest to ciasto skierowane nie tylko do miłośników tych pysznych ciasteczek. Tort oreo to tak naprawdę połączenie puszystego ciasta czekoladowego i kremu śmietankowego z dodatkiem ciasteczek oreo. Moim zdaniem to ciasto świetnie sprawdzi się zarówno podczas przyjęć dziecięcych, jak i dla dorosłych. Jeśli przygotowujemy tort dla dzieci to likier zamieniamy na sok cytrynowy w nasączeniu. Moim zdaniem tort oreo doskonale wpisuje się w czas karnawału. Jest prosty i smaczny, a przy tym dosyć prosty w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
200 g cukru
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem śmietanowy z oreo
500 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
200 g serka mascarpone
150 g ciastek oreo
15 g śmietanfixu
dekoracja
450 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
25 g dekoracji z czekolady
20 g kakao
10 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
50 ml likieru czekoladowego
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do masy proszek do pieczenia, mąkę pszenną i kakao. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem śmietanowy z oreo: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Ciastka oreo łamiemy na pół. Dodajemy do kremu. Mieszamy ostrożnie krem z ciasteczkami.
Nasączenie: Mieszamy ze sobą wodę i likier.
Dekoracja: Zimną śmietanę miksujemy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy kakao.
Blaty ciasta nasączamy. Przekładamy kremem śmietanowy z oreo. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem kakaowym. Dekorujemy dekoracjami z czekolady. Tort chłodzimy 6 godzin w lodówce.
Smacznego !


tort, bita śmietana
bita śmietana, tort, kakao
kakao, tort, bita śmietana



Komentarze

Popularne posty

Drukuj