Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Tort oreo

Koniec karnawału to doskonały czas na przygotowanie pysznego i unikatowego tortu. Tort oreo bo o nim mowa to niezwykły w smaku wypiek. Jest to ciasto skierowane nie tylko do miłośników tych pysznych ciasteczek. Tort oreo to tak naprawdę połączenie puszystego ciasta czekoladowego i kremu śmietankowego z dodatkiem ciasteczek oreo. Moim zdaniem to ciasto świetnie sprawdzi się zarówno podczas przyjęć dziecięcych, jak i dla dorosłych. Jeśli przygotowujemy tort dla dzieci to likier zamieniamy na sok cytrynowy w nasączeniu. Moim zdaniem tort oreo doskonale wpisuje się w czas karnawału. Jest prosty i smaczny, a przy tym dosyć prosty w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
200 g cukru
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem śmietanowy z oreo
500 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
200 g serka mascarpone
150 g ciastek oreo
15 g śmietanfixu
dekoracja
450 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
25 g dekoracji z czekolady
20 g kakao
10 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
50 ml likieru czekoladowego
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do masy proszek do pieczenia, mąkę pszenną i kakao. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem śmietanowy z oreo: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Ciastka oreo łamiemy na pół. Dodajemy do kremu. Mieszamy ostrożnie krem z ciasteczkami.
Nasączenie: Mieszamy ze sobą wodę i likier.
Dekoracja: Zimną śmietanę miksujemy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy kakao.
Blaty ciasta nasączamy. Przekładamy kremem śmietanowy z oreo. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem kakaowym. Dekorujemy dekoracjami z czekolady. Tort chłodzimy 6 godzin w lodówce.
Smacznego !
tort, bita śmietana
bita śmietana, tort, kakao
kakao, tort, bita śmietana



Komentarze

Popularne posty

Drukuj