Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka z niespodzianką

Babka z niespodzianką to tak naprawdę dwa ciasta w jednym. Mamy tutaj połączenie pysznego ciasta czekoladowego i klasycznego ciasta ucieranego. Jest to przepis zarówno dla osób, które uwielbiają ciasta czekoladowe i dla osób, które lubią przygotować ciasta, które nie zajmują dużo czasu. Babka z niespodzianką to doskonały wypiek również na przyjęcia dziecięce. Maluchy na pewno się zdziwią i ucieszą jak zobaczą taki nietypowy wypiek. Tak naprawdę to ciasto ma wszystkie cechy, które powinno mieć dobry wypiek. Jest proste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale smakuje. Moim zdaniem babka z niespodzianką to wypiek na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
150 g oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
ciasto różowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
5 ml barwnika czerwonego
4 jajka
dodatkowo
100 g czekolady mlecznej
forma do wycinania ciastek w kształcie serca
Ciasto różowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję barwnik. Miksuję. Dodaję olej. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Masę przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciasto kroję na plastry. Wykrawam serca.
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaję kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Połowę ciasta przelewam do formy. W środku układam pionowo ciasto różowe. Drugą połowę masy przelewam do formy. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto.


ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, kakao
ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, kakao
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj