Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka z niespodzianką

Babka z niespodzianką to tak naprawdę dwa ciasta w jednym. Mamy tutaj połączenie pysznego ciasta czekoladowego i klasycznego ciasta ucieranego. Jest to przepis zarówno dla osób, które uwielbiają ciasta czekoladowe i dla osób, które lubią przygotować ciasta, które nie zajmują dużo czasu. Babka z niespodzianką to doskonały wypiek również na przyjęcia dziecięce. Maluchy na pewno się zdziwią i ucieszą jak zobaczą taki nietypowy wypiek. Tak naprawdę to ciasto ma wszystkie cechy, które powinno mieć dobry wypiek. Jest proste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale smakuje. Moim zdaniem babka z niespodzianką to wypiek na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
150 g oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
ciasto różowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
5 ml barwnika czerwonego
4 jajka
dodatkowo
100 g czekolady mlecznej
forma do wycinania ciastek w kształcie serca
Ciasto różowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję barwnik. Miksuję. Dodaję olej. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Masę przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciasto kroję na plastry. Wykrawam serca.
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaję kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Połowę ciasta przelewam do formy. W środku układam pionowo ciasto różowe. Drugą połowę masy przelewam do formy. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto.
ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, kakao
ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, kakao
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj