Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem to wypiek, który zaskakuje pod wieloma względami. Jest to dosyć proste ciasto, które przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Doskonale smakuje. Ciasto z koksem to moim zdaniem taki nieco inne ciasto czekoladowe. Taki o to wypiek sprawdzi się doskonale na spotkaniach rodzinnych. Jest to na tyle uniwersalne ciasto, że na pewno posmakuje wszystkim. W moim domu ciasto z koksem doskonale sprawdziło się jako pyszne, niedzielne ciasto do kawy. Wszyscy domownicy byli wprost oczarowani tym wypiekiem. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
120 ml mleka skondensowanego
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
beza kokosowa
200 g wiórków kokosowych
200 g cukru
50 ml śmietany 30%
10 g mąki ziemniaczanej
2 białka
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Następnie do masy dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę oraz kokos. Miksujemy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy połowę ciasta czekoladowego. Następnie na cieście układamy bezę kokosową. Na wierzch ponownie wlewamy ciasto czekoladowe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


ciasto, ciasto czekoladowe, kokos
ciasto, ciasto czekoladowe, kokos
Smacznego ! Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 17.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj