Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem to wypiek, który zaskakuje pod wieloma względami. Jest to dosyć proste ciasto, które przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Doskonale smakuje. Ciasto z koksem to moim zdaniem taki nieco inne ciasto czekoladowe. Taki o to wypiek sprawdzi się doskonale na spotkaniach rodzinnych. Jest to na tyle uniwersalne ciasto, że na pewno posmakuje wszystkim. W moim domu ciasto z koksem doskonale sprawdziło się jako pyszne, niedzielne ciasto do kawy. Wszyscy domownicy byli wprost oczarowani tym wypiekiem. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
120 ml mleka skondensowanego
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
beza kokosowa
200 g wiórków kokosowych
200 g cukru
50 ml śmietany 30%
10 g mąki ziemniaczanej
2 białka
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Następnie do masy dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę oraz kokos. Miksujemy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy połowę ciasta czekoladowego. Następnie na cieście układamy bezę kokosową. Na wierzch ponownie wlewamy ciasto czekoladowe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
ciasto, ciasto czekoladowe, kokos
ciasto, ciasto czekoladowe, kokos
Smacznego ! Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 17.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj