Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Gorąca czekolada jest jednym z moich ulubionych napojów. Zawsze gdy po nią sięgam to poprawia mi humor. Zazwyczaj przygotowuję gorącą czekoladę z dodatkiem ciasteczek lub cynamonu. Tym razem jednak postanowiłam nieco odmienić mój sprawdzony przepis. Dodatek bitej śmietany sprawił, iż mogłam poczuć się niczym w najlepszej kawiarni. Gorąca czekolada z bitą śmietaną to prosty i łatwy w przygotowaniu napój, który na pewno poprawi wam nastrój. Jest to napój, który jeszcze bardziej pokochacie. Gorąca czekolada z bitą śmietaną to doskonała propozycja na szybki napój, któremu nikt się nie oprze. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
50 g miodu
50 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
Czekoladę łamiemy na kawałki. Mleko zagotowujemy z miodem. Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Ciepłą czekoladę przelewamy do wysokiego kubka. Dekorujemy bitą śmietaną.


goraca czekolada, bita śmietana
gorąca czekolada, bita śmietana
gorąca czekolada, bita śmietana
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj