Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Kokosowa babka

Wiórki kokosowe to jedne z moich ulubionych bakali. Doskonale sprawdzają się w wielu deserach i ciastach. Ich niezwykły aromat powoduje, że są doskonałym składnikiem mnóstwa ciast. Kokosowa babka to jeden z tych właśnie wypieków. Prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Doskonale smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Moim zdaniem kokosowa babka to ciasto, które spodoba się zarówno fanom  nowoczesnych wypieków, jak i tradycyjnych smakołyków. Łączy w sobie obie te cechy. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml mleka kokosowego
100 ml oleju
100 g cukru pudru
50 ml wody
50 g wiórków kokosowych
20 ml soku z cytryny
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko kokosowe. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder, ciepłą wodę oraz sok z cytryny mieszamy. Powstałym lukrem ozdabiamy ciasto.
ciasto, kokos, wiórki kokosowe
kokos, wiórki kokosowe, ciasto
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj