Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Mini murzynki

Murzynek to jeden z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Uwielbiam smak i puszystość murzynka. Pomysł na mini murzynki wziął się z bardzo prostego powodu. Kupiłam jakiś czas temu nową formę do pieczenia na takie właśnie małe batoniki. Pierwszym moim pomysłem było upieczenie mojego ulubionego ciasta właśnie w formie batoników. Przepis nie jest trudny. Łatwo przygotować takie mini murzynki. Są doskonałe do popołudniowej kawy. Moim zdaniem mini murzynki posmakują wszystkim miłośnikom słodkości. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
100 ml wody
100 g czekolady deserowej
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
Masło wraz cukrem i wodą rozpuszczam. Do rozpuszczonych składników dodaje kakao. Mieszam. Studzę. Białka oddzielam od żółtek. Do wystudzonej masy dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje do masy. W formie do pieczenia układam po dwie łyżki ciasta. Piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasta polewam rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie dekoruje.
ciasto czekoladowe, kakao
ciasto czekoladowe, kakao

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj