Murzynek to jeden z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Uwielbiam smak i puszystość murzynka. Pomysł na mini murzynki wziął się z bardzo prostego powodu. Kupiłam jakiś czas temu nową formę do pieczenia na takie właśnie małe batoniki. Pierwszym moim pomysłem było upieczenie mojego ulubionego ciasta właśnie w formie batoników. Przepis nie jest trudny. Łatwo przygotować takie mini murzynki. Są doskonałe do popołudniowej kawy. Moim zdaniem mini murzynki posmakują wszystkim miłośnikom słodkości. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
100 ml wody
100 g czekolady deserowej
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
Masło wraz cukrem i wodą rozpuszczam. Do rozpuszczonych składników dodaje kakao. Mieszam. Studzę. Białka oddzielam od żółtek. Do wystudzonej masy dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje do masy. W formie do pieczenia układam po dwie łyżki ciasta. Piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasta polewam rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie dekoruje.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
100 ml wody
100 g czekolady deserowej
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
Masło wraz cukrem i wodą rozpuszczam. Do rozpuszczonych składników dodaje kakao. Mieszam. Studzę. Białka oddzielam od żółtek. Do wystudzonej masy dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje do masy. W formie do pieczenia układam po dwie łyżki ciasta. Piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasta polewam rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie dekoruje.
Komentarze
Prześlij komentarz