U mnie w domu przed świętami panuje prawdziwa zawierucha. W kuchni trwają gorączkowe przygotowania. Przygotowywane są różne smakołyki. Ciastka z mlekiem w proszku to jedne z tych słodkości, które robię zawsze tuż przed świętami. Są to pyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasteczka. Mleko w proszku dodane do tych ciastek doskonale nadaje im niezwykłego mlecznego smaku. U mnie w domu znikają w mgnieniu oka. Tak naprawdę ciasteczka z mlekiem w proszku doskonale sprawdzą się jako dodatek na świątecznym stole lub do popołudniowej herbaty. Polecam!
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mleka w proszku
120 g masła
100 g cukru pudru
6 g proszku do pieczenia
4 żółtka
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i mleko w proszku mieszamy. Dodajemy zimne masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na około 20 mniejszych kawałków. Z każdego takiego kawałka formujemy kulę wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mleka w proszku
120 g masła
100 g cukru pudru
6 g proszku do pieczenia
4 żółtka
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i mleko w proszku mieszamy. Dodajemy zimne masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na około 20 mniejszych kawałków. Z każdego takiego kawałka formujemy kulę wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz