Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Czarno - białe tiramisu

Tiramisu to doskonały włoski deser, który doskonale sprawdza się podczas wielu okazji. Jest szybki i smaczny. Co ważne bardzo łatwo go przygotować. Doskonale smakuje zarówno w gronie przyjaciół, jak i na romantycznej kolacji. Wersji tiramisu znajdziecie mnóstwo. Klasyczne, korzenne, cytrusowe czy nawet karmelowe. Tym razem mam dla was jednak propozycję na wyjątkowy deser tiramisu. Efekt dają tu niezwykle ostatnio popularne czekoladowe biszkopty. Wraz z połączeniem z jasnym kremem tworzą niezwykle ładny i zachęcający deser. Tiramisu również w tej wersji stał się hitem w moim domu. Bardzo smakował mojej rodzinie. Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone
250 g biszkoptów czekoladowych
120 g cukru
80 ml wody
40 g kakao
40 g kawy rozpuszczalnej
20 ml likieru amaretto
4 jajka
Białka oddzielamy od żółtek. Zółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy serek mascarpone. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ubitą pianę do masy. Mieszamy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wodą. Dodajemy likier amaretto. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów maczamy w kawie. Układamy połowę kremu. Posypujemy połową kakała. Na kremie ponownie układamy biszkopty maczane w kawie. Na biszkoptach układamy pozostały krem. Posypujemy pozostałym kakałem. Chłodzimy co najmniej całą noc.


tiramisu, biszkopty

tiramisu, biszkopty
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj