Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czarno - białe tiramisu

Tiramisu to doskonały włoski deser, który doskonale sprawdza się podczas wielu okazji. Jest szybki i smaczny. Co ważne bardzo łatwo go przygotować. Doskonale smakuje zarówno w gronie przyjaciół, jak i na romantycznej kolacji. Wersji tiramisu znajdziecie mnóstwo. Klasyczne, korzenne, cytrusowe czy nawet karmelowe. Tym razem mam dla was jednak propozycję na wyjątkowy deser tiramisu. Efekt dają tu niezwykle ostatnio popularne czekoladowe biszkopty. Wraz z połączeniem z jasnym kremem tworzą niezwykle ładny i zachęcający deser. Tiramisu również w tej wersji stał się hitem w moim domu. Bardzo smakował mojej rodzinie. Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone
250 g biszkoptów czekoladowych
120 g cukru
80 ml wody
40 g kakao
40 g kawy rozpuszczalnej
20 ml likieru amaretto
4 jajka
Białka oddzielamy od żółtek. Zółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy serek mascarpone. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ubitą pianę do masy. Mieszamy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wodą. Dodajemy likier amaretto. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów maczamy w kawie. Układamy połowę kremu. Posypujemy połową kakała. Na kremie ponownie układamy biszkopty maczane w kawie. Na biszkoptach układamy pozostały krem. Posypujemy pozostałym kakałem. Chłodzimy co najmniej całą noc.
tiramisu, biszkopty

tiramisu, biszkopty
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj