Marcepanowe ciasteczka

Marcepan to jeden z moich ulubionych składników wypieków. Nadaje ciastom i ciasteczkom przyjemnego migdałowego aromatu i co ważne jest dosyć popularny. Dzięki temu, że marcepan jest w Polsce bardzo znany i lubiony, stał się bardzo łatwo dostępny. Marcepanowe ciasteczka to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących czas i prostotę. Niewątpliwą zaletą tych ciasteczek, jest to, iż smak marcepanu nie dominuje, a stanowi doskonałe uzupełnienie. Marcepanowe ciasteczka u mnie w domu piekę nie tylko przy okazji świąt, ale również bez okazji. Moim zdaniem stanowią doskonały deser do popołudniowej kawy. Polecam!
Składniki:
360 g mąki pszennej
200 g masła
120 g cukru pudru
60 g marcepanu
10 g proszku do pieczenia
5 ml aromatu migdałowego
4 żółtka
Marcepan kroimy na małe kwadraty. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy marcepan. Mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na około 20 porcji. Z każdej porcji ciasta tworzymy małą kulkę wielkości orzecha włoskiego. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta spłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.



Smacznego !

Komentarze