Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sernik a'la tiramisu

Serniki i tiramisu to ciasta dosyć łatwe i szybkie. Prostota ich wykonania i możliwości łączenia smaków sprawiają, iż dość często właśnie je przygotowuje. Ostatnio postanowiłam połączyć oba ta ciasta w jedno. Efekt wyszedł całkiem zaskakujący i smaczny. Sernik a'la tiramisu w swoim smaku przypomina najsłynniejszy włoski deser. Jednak sposób w jaki został zrobiony jest iście sernikowy. W efekcie otrzymałam niezwykłe ciasto. Fani tiramisu i serników się nie zawiodą, tak samo jak miłośnicy szybkich ciast. W lato najważniejszą moją zasadą jest, aby się nie namęczyć przy wypiekach. Polecam !
Składniki:
750 g sera trzykrotnie mielonego
350 g biszkoptów podłużnych lady fingers
250 g cukru pudru
250 ml wody
60 g kakao
30 g kawy rozpuszczalnej
30 g żelatyny
30 ml likieru amaretto
Sernik ucieram wraz z cukrem na puszystą masę. W 50 ml zimnej wody rozpuszczam żelatynę. Odstawiam, aby napęczniała. Po 10 minutach żelatynę lekko podgrzewam. Lekko ciepłą śmietanę ostrożnie dodaję do sera. Miesza…

Sernik z mlekiem kokosowym

Mleko kokosowe to ostatnio jeden z moich ulubionych składników. Wykorzystuję go szczególnie w przygotowywaniu pysznych i zdrowych koktajli. Jednak nie byłam bym osobą gdybym nie sięgnęła po mleko kokosowe w zupełnie innym charakterze. Mianowicie jako składnik sernika pieczonego. Pomysł z wykorzystaniem mleka kokosowego pojawił mi się w momencie, gdy miałam kilka puszek właśnie tego produktu u mnie w szafce. Ciasto okazało się pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Mleko kokosowe nadało niezwykłego smaku. Aby wzmocnić smak kokosa do ciasta dodałam wiórki kokosowe. W ten sposób powstał niezwykły sernik, który sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
120 g masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
350 ml mleka kokosowego
120 g budyniu waniliowego
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
dekoracja
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30%
20 g wiórków kokosowych
Ciasto: Mąkę, masło, cukier puder i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Następnie wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy ser. Miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, budynie i obie mąki. Miksujemy.
Masę serową wylewamy na spód. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.
sernik, mleko kokosowe
sernik, mleko kokosowe
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj