Wiśniowa napoleonka

Napoleonka to jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie i łatwe w przygotowaniu to doskonały wypiek do popołudniowej herbaty. Wiśniowa napoleonka to niezwykłe połączenie kwaskowych wiśni i słodkiej bitej śmietany. Całość dopełnia pyszne ciasto francuskie. Taki deser zachwyci zarówno rodzinę, jak i przyjaciół. Napoleonka z wiśniowym kremem to moim zdaniem deser, który jest zarówno prosty, jak i smaczny. Wiśniowy krem wyróżnia się na tle wersji z kremem waniliowym. Moim zdaniem wiśniowa napoleonka to doskonały deser dla wszystkich. Polecam !
Składniki:
600 ml mleka
350 g ciasta francuskiego
350 ml śmietany 30%
300 g wiśni mrożonych
150 g cukru
150 g cukru pudru
150 g masła
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
15 g śmietanfixu
3 jajka
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Obydwie części ciasta pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. studzimy. Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Miksujemy. 400 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmiksowane wiśnie. W 200 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki i 3 żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy. Na spód ciasta układamy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Bitą śmietanę układamy na kremie budyniowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy dwie godziny.


napoleonka, wiśnie, krem budyniowy,bita śmietana
napoleonka, wiśnie, krem budyniowy, bita śmietana
Smacznego !


Komentarze