Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym

Naleśniki są doskonałe zarówno na śniadanie, obiad czy deser. Zawsze się udają i nie zmiennie kojarzą się z latami dzieciństwa. Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym to propozycja na wyjątkowy deser lub obiad z okazji Dnia Dziecka. Doskonale smakują i są przy tym łatwe w przygotowaniu. Tak przygotowany deser posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W mojej wersji tej prostej słodkości naleśniki są z nadzieniem z białego sera, ale możecie przygotować takie, jakie lubicie. Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym to doskonały deser na wiele różnych okazji. Polecam !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2 %
250 g mąki pszennej
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
20 g cukru
20 g cukru waniliowego
20 g smalcu
8 g proszku do pieczenia
2 jajka
nadzienie
250 g białego sera
50 g cukru
sos czekoladowy
250 ml śmietany
100 ml gotowego sosu czekoladowego
dodatkowo
20 g masła
Ciasto: Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz 250 ml mleka miksujemy. Do ciasta dolewamy pozostałe mleko, olej oraz wodę. Miksujemy. Patelnie mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy smalec. Smażymy naleśniki po około minucie z dwóch stron. Studzimy.
Nadzienie: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy.
Sos czekoladowy: Ciepłą śmietanę łączymy z gotowym sosem czekoladowym,
Formę żaroodporną smarujemy masłem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem serowym. Zawijamy w rulon. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki naleśników stawiamy pionowo. Zalewamy sosem czekoladowym. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki są gotowe do zjedzenia.


naleśniki, czekolada, sos czekoladowy
naleśniki, czekolada, sos czekoladowy
Smacznego !

Komentarze