Tort truskawkowy to punkt obowiązkowy każdego mojego sezonu letniego. Uwielbiam połączenie miękkiego i puszystego biszkoptu z lekkim kremem truskawkowym. Jest to przepis na mały torcik, który doskonale sprawdzi się na małe przyjęcia. Posmakuje każdemu. Krem jest dosyć łatwy w przygotowaniu. Jest to połączenie śmietany i serka mascarpone oraz truskawki. Dekoracja powstała z lukru plastycznego, co tworzy w sumie efekt zaskoczenia. Oczywiście możecie zastąpić lukier plastyczny kremem śmietanowym. W moim przypadku był to deser przygotowywany na przyjęcie z dziećmi, wiec chciałam wywołać efekt zaskoczenia. Tort został ciepło przyjęty. Smakował wszystkim, którzy go próbowali. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
300 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem śmietanowy
500 g truskawek
400 ml śmietany 30%
250 g serek mascarpone
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
30 ml soku z cytryny
dekoracja
200 g lukru plastycznego jasnego
200 g lukru plastycznego ciemnego
200 g masła
100 g cukru pudru
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na trzy części.
Krem śmietanowy: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy. Krótko podgrzewamy. Przecedzamy przez sitko. Studzimy. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy truskawki. Miksujemy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Nasączenie: Łączymy ze sobą wodę i sok z cytryny.
Dekoracja: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Lukier plastyczny jasny i ciemny wałkuje.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem śmietanowym z truskawkami. Boki i wierzch tortu smaruje kremem maślanym. Boki obkładam lukrem plastycznym jasnym. Na wierzch układam lukier plastyczny ciemny. Ciasto chłodzę 4 godziny w lodówce.
Smacznego !
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 41.
Dla takiego ciasta warto poświęcić czas na pieczenie :)
OdpowiedzUsuń