Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Klasyczny tort truskawkowy

Tort truskawkowy to punkt obowiązkowy każdego mojego sezonu letniego. Uwielbiam połączenie miękkiego i puszystego biszkoptu z lekkim kremem truskawkowym. Jest to przepis na mały torcik, który doskonale sprawdzi się na małe przyjęcia. Posmakuje każdemu. Krem jest dosyć łatwy w przygotowaniu. Jest to połączenie śmietany i serka mascarpone oraz truskawki. Dekoracja powstała z lukru plastycznego, co tworzy w sumie efekt zaskoczenia. Oczywiście możecie zastąpić lukier plastyczny kremem śmietanowym. W moim przypadku był to deser przygotowywany na przyjęcie z dziećmi, wiec chciałam wywołać efekt zaskoczenia. Tort został ciepło przyjęty. Smakował wszystkim, którzy go próbowali. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
300 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem śmietanowy
500 g truskawek
400 ml śmietany 30%
250 g serek mascarpone
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
30 ml soku z cytryny
dekoracja
200 g lukru plastycznego jasnego
200 g lukru plastycznego ciemnego
200 g masła
100 g cukru pudru
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na trzy części.
Krem śmietanowy: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy. Krótko podgrzewamy. Przecedzamy przez sitko. Studzimy. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy truskawki. Miksujemy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Nasączenie: Łączymy ze sobą wodę i sok z cytryny.
Dekoracja: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Lukier plastyczny jasny i ciemny wałkuje.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem śmietanowym z truskawkami. Boki i wierzch tortu smaruje kremem maślanym. Boki obkładam lukrem plastycznym jasnym. Na wierzch układam lukier plastyczny ciemny. Ciasto chłodzę 4 godziny w lodówce.
tort, truskawki, ciasto biszkoptowe
tort, truskawki, ciasto biszkoptowe
Smacznego !
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 41.

Komentarze

  1. Dla takiego ciasta warto poświęcić czas na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj