Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczny tort truskawkowy

Tort truskawkowy to punkt obowiązkowy każdego mojego sezonu letniego. Uwielbiam połączenie miękkiego i puszystego biszkoptu z lekkim kremem truskawkowym. Jest to przepis na mały torcik, który doskonale sprawdzi się na małe przyjęcia. Posmakuje każdemu. Krem jest dosyć łatwy w przygotowaniu. Jest to połączenie śmietany i serka mascarpone oraz truskawki. Dekoracja powstała z lukru plastycznego, co tworzy w sumie efekt zaskoczenia. Oczywiście możecie zastąpić lukier plastyczny kremem śmietanowym. W moim przypadku był to deser przygotowywany na przyjęcie z dziećmi, wiec chciałam wywołać efekt zaskoczenia. Tort został ciepło przyjęty. Smakował wszystkim, którzy go próbowali. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
300 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem śmietanowy
500 g truskawek
400 ml śmietany 30%
250 g serek mascarpone
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
30 ml soku z cytryny
dekoracja
200 g lukru plastycznego jasnego
200 g lukru plastycznego ciemnego
200 g masła
100 g cukru pudru
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na trzy części.
Krem śmietanowy: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy. Krótko podgrzewamy. Przecedzamy przez sitko. Studzimy. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy truskawki. Miksujemy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Nasączenie: Łączymy ze sobą wodę i sok z cytryny.
Dekoracja: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Lukier plastyczny jasny i ciemny wałkuje.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem śmietanowym z truskawkami. Boki i wierzch tortu smaruje kremem maślanym. Boki obkładam lukrem plastycznym jasnym. Na wierzch układam lukier plastyczny ciemny. Ciasto chłodzę 4 godziny w lodówce.


tort, truskawki, ciasto biszkoptowe
tort, truskawki, ciasto biszkoptowe
Smacznego !
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 41.

Komentarze

  1. Dla takiego ciasta warto poświęcić czas na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj