Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Proste ciasto z truskawkami

Ciasta z truskawkami to jedne z moich ulubionych wypieków w sezonie letnim. Dają przyjemne orzeźwienie i wyjątkową słodycz. Proste ciasto z truskawkami to propozycja na miłe zakończenie wieczora. Wypiek jest szybki i dosyć łatwy w przygotowaniu. Bazą tego prostego wypieku jest ciasto biszkoptowe. Nadaje lekkości całemu deserowi. Masa powstała na bazie kremu budyniowego, a całość dopełnia pyszny mus truskawkowy. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków. To proste połączenie smaków sprawia, iż jest to doskonałe ciasto zarówno na przyjęcia rodzinne, jak i większe uroczystości. Proste ciasto z truskawkami doskonale sprawdza się podczas wielu różnych okazji. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
250 g mąki pszennej
200 g cukru
5 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem budyniowy
500 ml mleka 3,2 %
200 g cukru
150 g masła
120 g budyniu waniliowego
2 żółtka
mus truskawkowy
500 g truskawek
120 g galaretki truskawkowej
Ciasto biszkoptowe: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie waniliowe oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszam do momentu ponownego zagotowania. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje stopniowo zimny budyń. Miksuję.
Mus truskawkowy: Truskawki myję. Usuwam szypułki. Miksuję. Mus podgrzewam. Dodaje galaretki truskawkowe. Mieszam. Studzę.
Na zimnym cieście układam krem budyniowy. Chłodzę pół godziny. Na kremie układam mus. Chłodzę całą noc.
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 298.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj