Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Proste ciasto z truskawkami

Ciasta z truskawkami to jedne z moich ulubionych wypieków w sezonie letnim. Dają przyjemne orzeźwienie i wyjątkową słodycz. Proste ciasto z truskawkami to propozycja na miłe zakończenie wieczora. Wypiek jest szybki i dosyć łatwy w przygotowaniu. Bazą tego prostego wypieku jest ciasto biszkoptowe. Nadaje lekkości całemu deserowi. Masa powstała na bazie kremu budyniowego, a całość dopełnia pyszny mus truskawkowy. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków. To proste połączenie smaków sprawia, iż jest to doskonałe ciasto zarówno na przyjęcia rodzinne, jak i większe uroczystości. Proste ciasto z truskawkami doskonale sprawdza się podczas wielu różnych okazji. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
250 g mąki pszennej
200 g cukru
5 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem budyniowy
500 ml mleka 3,2 %
200 g cukru
150 g masła
120 g budyniu waniliowego
2 żółtka
mus truskawkowy
500 g truskawek
120 g galaretki truskawkowej
Ciasto biszkoptowe: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie waniliowe oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszam do momentu ponownego zagotowania. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje stopniowo zimny budyń. Miksuję.
Mus truskawkowy: Truskawki myję. Usuwam szypułki. Miksuję. Mus podgrzewam. Dodaje galaretki truskawkowe. Mieszam. Studzę.
Na zimnym cieście układam krem budyniowy. Chłodzę pół godziny. Na kremie układam mus. Chłodzę całą noc.


Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 298.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj