Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Truskawkowy kopiec kreta

Kopiec kreta jest jednym z tych wypieków do, których z przyjemnością wracam. Daje mi mnóstwo możliwości i interpretacji. Obecnie trwa długo wyczekiwany przez zemnie sezon truskawkowy. Jedną z jego odsłon jest właśnie pyszny truskawkowy kopiec kreta. Jest to nic innego jak połączenie puszystego ciasta czekoladowego, kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz truskawek. U mnie w domu ten wypiek okazał się wielkim hitem. Zniknął w mgnieniu oka.  To ciasto doskonale sprawdzi się na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi. Zapach i aromat truskawek w tym cieście sprawi, iż nikt mu się nie oprze. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem śmietanowy
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
100 g płatków czekoladowych
15 g śmietanfixu
dodatkowo
250 g truskawek
100 g cukru
50 ml wody
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmeitanfix. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję płatki czekoladowe. Mieszam. Chłodzę w lodówce przez 15 minut.
Dodatkowo: Truskawki myję, usuwam szypułki. Kroję na połówki. W rondelku rozpuszczam cukier i wodę. Dodaje truskawki. Lekko obgotowuję. Studzę.
Z wystudzonego ciasta wycinam wierzch. Ze środka zostawiam jakieś 1,5 cm wolnego miejsca. Środek wydrążam. W środku ciasta układam wystudzone truskawki. Potem układam krem śmietanowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi kawałkami ciasta. Całość chłodzę 12 godzin w lodówce.


truskawki, kopiec kreta, ciasto czekoladowe
truskawki, kopiec kreta, ciasto czekoladowe, bita śmietana
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj