Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto Bakałarz

Jest takie ciasto, które skradło moje serce od razu. Pełne bakali, mocno czekoladowe, a przy tym proste. Ciasto bakałarz bo o nim mowa to niezwykłe połączenie prostoty i łatwości przygotowania z wyśmienitym smakiem. Jest to deser bez pieczenia, jedyne co trzeba zrobić to przygotować krem budyniowy, który wzbogacam pysznymi bakaliami. Są to orzechy włoskie, mak i wiórki kokosowe. Taki smakołyk może przez chwilę zastąpić nam nawet słodki i niezdrowy batonik. Oczywiście to ciasto nie zastąpi nam owoców, ale na pewno sprawi, iż będzie nieco zdrowsze od tradycyjnego deseru. Ciasto bakałarz to również ciekawa propozycja na piknik i małe spotkania. Polecam !
Składniki:
krem podstawowy
600 ml mleka
120 g cukru
120 g masła
60 g kakao
3 żółtka
masa orzechowa
100 g orzechów włoskich
masa bakaliowa
100 g rodzynek
100 g maku
50 g herbatników
masa kokosowa
100 ml mleka
100 g wiórków kokosowych
100 g masła
50 g cukru
dodatkowo
150 g kwadratowych wafli
100 g czekolady mlecznej
30 g bakali do ozdoby
Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.


bakalie, krem budyniowy
bakalie, krem budyniowy
Smacznego !
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 50.




Komentarze

Popularne posty

Drukuj