Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto Bakałarz

Jest takie ciasto, które skradło moje serce od razu. Pełne bakali, mocno czekoladowe, a przy tym proste. Ciasto bakałarz bo o nim mowa to niezwykłe połączenie prostoty i łatwości przygotowania z wyśmienitym smakiem. Jest to deser bez pieczenia, jedyne co trzeba zrobić to przygotować krem budyniowy, który wzbogacam pysznymi bakaliami. Są to orzechy włoskie, mak i wiórki kokosowe. Taki smakołyk może przez chwilę zastąpić nam nawet słodki i niezdrowy batonik. Oczywiście to ciasto nie zastąpi nam owoców, ale na pewno sprawi, iż będzie nieco zdrowsze od tradycyjnego deseru. Ciasto bakałarz to również ciekawa propozycja na piknik i małe spotkania. Polecam !
Składniki:
krem podstawowy
600 ml mleka
120 g cukru
120 g masła
60 g kakao
3 żółtka
masa orzechowa
100 g orzechów włoskich
masa bakaliowa
100 g rodzynek
100 g maku
50 g herbatników
masa kokosowa
100 ml mleka
100 g wiórków kokosowych
100 g masła
50 g cukru
dodatkowo
150 g kwadratowych wafli
100 g czekolady mlecznej
30 g bakali do ozdoby
Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.
bakalie, krem budyniowy
bakalie, krem budyniowy
Smacznego !
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 50.




Komentarze

Popularne posty

Drukuj