Jest takie ciasto, które skradło moje serce od razu. Pełne bakali, mocno czekoladowe, a przy tym proste. Ciasto bakałarz bo o nim mowa to niezwykłe połączenie prostoty i łatwości przygotowania z wyśmienitym smakiem. Jest to deser bez pieczenia, jedyne co trzeba zrobić to przygotować krem budyniowy, który wzbogacam pysznymi bakaliami. Są to orzechy włoskie, mak i wiórki kokosowe. Taki smakołyk może przez chwilę zastąpić nam nawet słodki i niezdrowy batonik. Oczywiście to ciasto nie zastąpi nam owoców, ale na pewno sprawi, iż będzie nieco zdrowsze od tradycyjnego deseru. Ciasto bakałarz to również ciekawa propozycja na piknik i małe spotkania. Polecam !
Składniki:
krem podstawowy
600 ml mleka
120 g cukru
120 g masła
60 g kakao
3 żółtka
masa orzechowa
100 g orzechów włoskich
masa bakaliowa
100 g rodzynek
100 g maku
50 g herbatników
masa kokosowa
100 ml mleka
100 g wiórków kokosowych
100 g masła
50 g cukru
dodatkowo
150 g kwadratowych wafli
100 g czekolady mlecznej
30 g bakali do ozdoby
Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.
Składniki:
krem podstawowy
600 ml mleka
120 g cukru
120 g masła
60 g kakao
3 żółtka
masa orzechowa
100 g orzechów włoskich
masa bakaliowa
100 g rodzynek
100 g maku
50 g herbatników
masa kokosowa
100 ml mleka
100 g wiórków kokosowych
100 g masła
50 g cukru
dodatkowo
150 g kwadratowych wafli
100 g czekolady mlecznej
30 g bakali do ozdoby
Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz