Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Letnia tarta pomarańczowa

Tarta to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast na lato. Dosyć szybko się przygotowuje oraz są przy tym bardzo pyszne. Tarta pomarańczowa to doskonały wypiek, gdy robi się ciepło. Lekko orzeźwia i sprawia, iż  czujemy lekką słodycz. Jest to wypiek łatwy i na pewno polubią go zarówno mali, jak i duzi. Nadzienie pomarańczowa powstało na bazie orange curd, pysznego kremu pomarańczowego. Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na szybki deser. Zapach pomarańczy nadaje przyjemnego i orientalnego smaku. Tarta to doskonały deser na wiele okazji. Mi tarta pomarańczowa kojarzy się z letnimi i błogimi popołudniami, gdzie nie trzeba nic robić, tylko się relaksować. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
380 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
120 g masła
4 żółtka
krem pomarańczowy
200 ml soku z pomarańczy
120 g cukru
100 g masła
4 jajka
galaretka pomarańczowa
400 ml wody
120 g galaretki pomarańczowej
Ciasto kruche: Wszystkie składniki razem mieszamy. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty obsmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. studzimy.
Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy i parzymy skórkę. Wyciskamy sok. Jajka wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Cukier, jajka i sok pomarańczowy mieszam. Podgrzewam na średnim ogniu. Do lekko gotującej się masy dodaje masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaje pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. się masła. Studzę.
Galaretka pomarańczowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki. Studzę.
Lekko przestudzony krem wylewam na wystudzone ciasto. Chłodzę godzinę w lodówce. Mocno stężałą galaretkę umieszczam na na kremie pomarańczowym. Chłodzę kolejne dwie godziny.


tarta, pomarańcza, tarta pomarańczowa
tarta, pomarańcza, tarta pomarańczowa
Smacznego !


Komentarze

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj