Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Letnia tarta pomarańczowa

Tarta to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast na lato. Dosyć szybko się przygotowuje oraz są przy tym bardzo pyszne. Tarta pomarańczowa to doskonały wypiek, gdy robi się ciepło. Lekko orzeźwia i sprawia, iż  czujemy lekką słodycz. Jest to wypiek łatwy i na pewno polubią go zarówno mali, jak i duzi. Nadzienie pomarańczowa powstało na bazie orange curd, pysznego kremu pomarańczowego. Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na szybki deser. Zapach pomarańczy nadaje przyjemnego i orientalnego smaku. Tarta to doskonały deser na wiele okazji. Mi tarta pomarańczowa kojarzy się z letnimi i błogimi popołudniami, gdzie nie trzeba nic robić, tylko się relaksować. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
380 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
120 g masła
4 żółtka
krem pomarańczowy
200 ml soku z pomarańczy
120 g cukru
100 g masła
4 jajka
galaretka pomarańczowa
400 ml wody
120 g galaretki pomarańczowej
Ciasto kruche: Wszystkie składniki razem mieszamy. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty obsmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. studzimy.
Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy i parzymy skórkę. Wyciskamy sok. Jajka wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Cukier, jajka i sok pomarańczowy mieszam. Podgrzewam na średnim ogniu. Do lekko gotującej się masy dodaje masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaje pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. się masła. Studzę.
Galaretka pomarańczowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki. Studzę.
Lekko przestudzony krem wylewam na wystudzone ciasto. Chłodzę godzinę w lodówce. Mocno stężałą galaretkę umieszczam na na kremie pomarańczowym. Chłodzę kolejne dwie godziny.
tarta, pomarańcza, tarta pomarańczowa
tarta, pomarańcza, tarta pomarańczowa
Smacznego !


Komentarze

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj