Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Babka z mlekiem w proszku

Babki to jedne z moich ulubionych wypieków. Szczególnie cenię sobie babkę piaskową. Właśnie na wzór babki piaskowej przygotowałam babkę z mlekiem w proszku. Jest to puszyste i lekkie ciasto, doskonałe do kawy czy herbaty. Dzieci na pewno polubią ten wypiek za wyjątkowy mleczny smak. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na przyjęcia i letnie pikniki. Doskonale będzie prezentować się również podczas świat. Babka z mlekiem w proszku do wypiek uniwersalny i bardzo oryginalny. Moim zdaniem posmakuje wszystkim miłośnikom prostych deserów. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g masła
150 g mąki pszennej
120 g mleka w proszku
120 g cukru
30 g cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
3 jajka
lukier
100 g cukru pudru
50 g skórki pomarańczowej
40 ml wody
40 ml soku z cytryny
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.
Lukier: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Polewam wystudzone ciasto. Dekoruje skórką cytrynową.
babka, mleko w proszku
babka, mleko w proszku
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj