Ciasto czekoladowe z lawendą i wiśniami

Ciasto czekoladowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Są to przepisy uniwersalne, które można dopasowywać według swojego smaku. Moja propozycja to iście letnie ciasto, w którym poczujecie zarówno słodkie, jak i kwaśne smaki. Ciasto czekoladowe z lawendą i wiśniami to doskonały wypiek na letni podwieczorek lub piknik. Jest to ciasto, które posmakuje również dzieciom. Zapach lawendy, który wyczuwalny jest w cieście, tylko wzbogaca smak, nie jest przy tym dominujący. Wiśnie dodane do ciasta sprawiają, iż jest to wypiek nieco kwaskowy. Tym co zawsze sprawia, iż udają mi się wszystkie moje ciasta jest użycie najbardziej sprawdzonej mąki pszennej Szymanowskiej typu 480 "Polskie Młyny". Od lat piekę tylko na tej mące. Jeszcze nie miałam sytuacji, żeby nie udało mi się na niej ciasto. Mąka pszenna typu 480 "Polskie młyny" jest na tyle uniwersalna, że wykorzystuję ją praktycznie do każdego typu ciasta (kruchego, naleśnikowego, biszkoptowego), jak również do zagęszczania różnego rodzaju sosów. Moim zdaniem ciasto czekoladowe z lawendą i wiśniami to doskonała propozycja na wyjątkowy deser. Polecam !

Uwaga !
Serdecznie zapraszam do zajrzenia do niezwykłego sklepu "Polskie Młyny". Znajdziecie w nim nie tylko sprawdzone mąki, ale również niezwykłe zestawy, które mogą być prezentami. Mnóstwo promocji i wiele innych produktów bez, których miłośnik cukiernictwa nie może się obejść. Zapamiętajcie ten adres: https://www.skleppm.pl/

Składniki:
ciasto
380 g mąki pszennej typu 480 "Polskie Młyny"
250 ml mleka
200 g miodu lawendowego
100 g masła
50 ml likieru czekoladowego
50 g wiśni wydrylowanych
30 g kakao
15 g proszku do pieczenia
4 jajka
dodatkowo
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
Ciasto: Miękkie masło miksuję na puch z miodem. Dodaję po jednym jajku. Miksuję. Dodaję wolnym strumieniem mleko i likier czekoladowy. Miksuję. Dodaję proszek do pieczenia, 350 g mąki pszennej typu 480 "Polskie Młyny" i kakao. Miksuję. Wiśnie dryluję. Obsypuję 30 g mąki pszennej. Dodaje do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą  tortownicy. Piekę około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki. Ciepłą śmietanę lekko podgrzewam. Zalewam czekoladę. Mieszam do połączenia się składników. Dekoruję wystudzone ciasto.



ciasto czekoladowe, wiśnie
ciasto czekoladowe, wiśnie
ciasto czekoladowe, wiśnie
Smacznego !

Komentarze