Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto z masą kajmakową i budyniową bez pieczenia to propozycja na szybki deser. Jest to ciasto, które przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ciasto kajmakowe bez pieczenia to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy deserów z masa kajmakową. Herbatniki jako baza tego deseru, to doskonały pomysł na wykorzystanie popularnych ciastek, które są powszechnie dostępne. Ciasto kajmakowe to deser, który pokochają również dzieci. Jest dosyć słodki i miękki. Herbatniki z czasem namiękają. Moim zdaniem jest to ciasto na wiele różnych okazji. Polecam !
Składniki:
masa kajmakowa
500 ml mleka
300 g masy kajmakowej gotowej
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
masa budyniowa
500 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
dodatkowo
250 ml śmietany 30%
200 g herbatników
100 g masy kajmakowej gotowej
100 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
Masa kajmakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Dodajemy masę kajmakową. Miksujemy.
Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń.
Kwadratową formę do pieczenia wykładamy na dnie herbatnikami. Układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie herbatniki. Chłodzimy dwie godziny.
Zimną  śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy boki ciasta. W środku rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową. Chłodzimy ponownie dwie godziny.


ciasto, ciasto bez pieczenia, kajmak
ciasto, ciasto bez pieczenia, kajmak
ciasto, ciasto bez pieczenia, kajmak
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj