Zakręcona drożdżówka z nadzieniem orzechowym to doskonała bułka domowej roboty. Nadzienie orzechowe wzbogaca smak bułki. Jest to doskonały wypiek zarówno do szkoły, jak i na drugie śniadanie. Moim zdaniem taka zakręcona drożdżówka posmakuje zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Zachwyt, że zostało to zrobione samodzielnie wynagrodzi czas spędzony przy tym wypieku. Nie ma co ukrywać, aby przygotować taki wypiek musimy poświecić kilka godzin. Jednak smak i to, że zostało przygotowane samodzielnie wynagradza wszystko. Polecam!
Składniki:
ciasto drożdżowe
400 g mąki pszennej
180 g cukru
150 g masła
100 ml mleka
50 g świeżych drożdży
3 jajka
nadzienie orzechowe
100 g mielonych orzechów
20 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
2 białka
lukier
150 g cukru pudru
40 ml soku z cytryny
40 ml wrzącej wody
Ciasto drożdżowe: Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże mieszamy z 3 łyżkami cukru, mąki i 20 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Mąkę i cukier łączmy ze sobą. Dodajemy jajka, ciepłe mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Nadzienie orzechowe: Orzechy mielimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwanaście części. Każdy kawałek ciasta wałkuję. Na środku układam dwie łyżki farszu. Zawijam rulon, który łączę dwa końce. Układam na blaszce. Piekę bułki około 20 minut w 170 stopniach. Studzę.
Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę łączę ze sobą. Dekoruję upieczone bułki.
Składniki:
ciasto drożdżowe
400 g mąki pszennej
180 g cukru
150 g masła
100 ml mleka
50 g świeżych drożdży
3 jajka
nadzienie orzechowe
100 g mielonych orzechów
20 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
2 białka
lukier
150 g cukru pudru
40 ml soku z cytryny
40 ml wrzącej wody
Ciasto drożdżowe: Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże mieszamy z 3 łyżkami cukru, mąki i 20 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Mąkę i cukier łączmy ze sobą. Dodajemy jajka, ciepłe mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Nadzienie orzechowe: Orzechy mielimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwanaście części. Każdy kawałek ciasta wałkuję. Na środku układam dwie łyżki farszu. Zawijam rulon, który łączę dwa końce. Układam na blaszce. Piekę bułki około 20 minut w 170 stopniach. Studzę.
Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę łączę ze sobą. Dekoruję upieczone bułki.
Pychota :) Drożdżówki są mega!
OdpowiedzUsuń