Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Ciasto "Słodka Arkada"

 Ciasto "Słodka Arkada" to doskonały przykład tradycyjnego wypieku, który robiła moja babcia. Jest to deser, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego popołudnia z kubkiem herbaty, jak i spotkania rodzinnego. Niezwykłe połączenie biszkoptu, wafli i masy budyniowej tworzą doskonały efekt. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne i bardzo smaczne. Trafi w gusta wielu osób, tym również, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami. Polecam !

Składniki: 

biszkopt

250 g mąki pszennej

200 g masła

200 g cukru pudru

20 g kakao

10 g proszku do pieczenia

6 jajek

masa

500 ml mleka

150 g masła

120 g budyniu waniliowego

100 g cukru

dodatkowo

2 suche wafle

50 g biszkoptów okrągłych

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtku. Miksować. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy. Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Ułożyć biszkopty. Wylać na biszkopty druga połowę ciasta. Piec około 50 minut w 170 stopniach. Wystudzić. 

Masa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę z budyniami. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. 

Wafel układamy w formie. Na waflu smarujemy połowę masy budyniowej. Następnie układamy ciasto. Na cieście układamy masy budyniową. Na wierzchu układamy wafel.



Smacznego !

Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 76


Organizer na przyprawy

Komentarze

Popularne posty

Drukuj