Ciasto "Słodka Arkada" to doskonały przykład tradycyjnego wypieku, który robiła moja babcia. Jest to deser, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego popołudnia z kubkiem herbaty, jak i spotkania rodzinnego. Niezwykłe połączenie biszkoptu, wafli i masy budyniowej tworzą doskonały efekt. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne i bardzo smaczne. Trafi w gusta wielu osób, tym również, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami. Polecam !
Składniki:
biszkopt
250 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru pudru
20 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
masa
500 ml mleka
150 g masła
120 g budyniu waniliowego
100 g cukru
dodatkowo
2 suche wafle
50 g biszkoptów okrągłych
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtku. Miksować. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy. Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Ułożyć biszkopty. Wylać na biszkopty druga połowę ciasta. Piec około 50 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Masa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę z budyniami. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem.
Wafel układamy w formie. Na waflu smarujemy połowę masy budyniowej. Następnie układamy ciasto. Na cieście układamy masy budyniową. Na wierzchu układamy wafel.
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 76
Komentarze
Prześlij komentarz