Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Miniroladki czekoladowe z białym makiem
Rolada do tej pory wydawała mi się ciastem trudnym i skomplikowanym. Precyzyjne zawijanie masy lekko mnie przerażało. Jednak postanowiłam spróbować. Swoje próby zaczełam od przygotowania miniroladek czekoladowych z białym makiem. Jest to dosyć prosty wypiek na bazie ciasta krucho -drożdżowego. Dodam, że jest to moje ulubione ciasto. Ciasto krucho - drożdżowe daje szereg możliwości i pewności, że zawsze się uda. W moim przypadku było to ważne. Jak się później okazało miniroladki bardzo posmakowały mojej rodzinie. Jest to doskonały wypiek na święta i nie tylko. Polecam !
Składniki:
ciasto krucho -drożdżowe
320 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
25 g świeżych drożdży
20 g kakao
20 ml ciepłego mleka
20 g cukru
3 żółtka
masa z białego maku
250 g białego maku
250 ml mleka
80 g miodu
30 g bakali
5 ml aromatu migdałowego
1 białko
Ciasto krucho - drożdżowe: 300 g mąki pszennej i kakao mieszam z cukrem. Dodaje masło. Całość łączymy ze sobą tworząc kruszonkę. Drożdże łączę z cukrem, ciepłym mlekiem i 20 g mąki pszennej tworząc zaczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce. Po 20 minutach wyrośnięty zaczyn dodaje do ciasta. Zagniatam zwarte ciasto. Chłodzę w lodówce przez całą noc.
Masa z białego maku: Mleko wraz z miodem zagotowuje. Gdy mleko się zagotuje to zalewam nim biały mak. Odstawiam na dwie godziny do napęcznienia. Po tym czasie odsączam z nadmiaru mleka. Miele dwukrotnie. Dodaję bakalie. Zimne białko ubijam na sztywno. Pianę dodaje do masy. Mieszam.
Zimne ciasto wałkuję. Na środku smaruję masę z białego maku. Zawijam roladę. Kroję na 10 kawałków. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę.
Smacznego !
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz