Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tort Kinder Beuno
Kinder Beuno to jedne z najlepszych i najpopularniejszych batoników w Polsce. Wiele osób, w tym ja mam do nich słabość. Kruchy wafelek i pyszne nadzienie sprawiają, iż jak mam nieco gorszy dzień to od razu poprawia mi się humor. Ostatnio postanowiłam jednak nieco zmienić swoje upodobania i upiekłam pyszny tort Kinder Beuno, który swoim smakiem nawiązuje do znanych batoników. Jest to niestety tort czasochłonny, ale efekt tych prac zaskakuje w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
230 g mąki pszennej
150 g cukru
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem budyniowy
500 ml mleka 3,2%
150 g masła
150 g cukru
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
krem czekoladowy
500 ml mleka 3,2%
150 g masła
150 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
dodatkowo
200 g powideł
50 g batonów
nasączenie
50 ml wody
30 ml likieru czekoladowego
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Nasączenie: Wodę i likier mieszamy.
Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Smacznego !
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz