Tradycjne rogaliki orzechowe

 Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Kruche z pysznym nadzieniem orzechowym to niezapomniany smak. Łatwe w przygotowaniu, są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta. To co świadczy o sukcesie tych rogalików to głównie smak, aromat i niezwykłe ciasto. Tradycjne rogaliki orzechowe to doskonały deser do herbaty czy kawy. Polecam !

Składniki

ciasto krucho - drożdżowe

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

100 g masła

40 ml mleka

30 g cukru

25 g świeżych drożdży

3 żółtka

masa orzechowa

100 g mielonych orzechów

50 g cukru

50 ml wody

2 białka

dekoracja

100 g cukru pudru

40 ml wody

30 ml soku z cytryny

30 g skórki cytrynowej

Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje. 

Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam. 

Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.

Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.





Smacznego!





Komentarze