Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Kruche z pysznym nadzieniem orzechowym to niezapomniany smak. Łatwe w przygotowaniu, są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta. To co świadczy o sukcesie tych rogalików to głównie smak, aromat i niezwykłe ciasto. Tradycjne rogaliki orzechowe to doskonały deser do herbaty czy kawy. Polecam !
Składniki
ciasto krucho - drożdżowe
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
40 ml mleka
30 g cukru
25 g świeżych drożdży
3 żółtka
masa orzechowa
100 g mielonych orzechów
50 g cukru
50 ml wody
2 białka
dekoracja
100 g cukru pudru
40 ml wody
30 ml soku z cytryny
30 g skórki cytrynowej
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje.
Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam.
Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz