Biszkopt z masą jogurtową

 Ciasta biszkoptowe to jedne z najprostszych wypieków. Dają wprost nie ograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Dzisiejsze ciasto to tak naprawdę masa pyszności i przyjemności w jednym deserze. Mamy tu bowiem puszysty biszkopt, który przełożony jest masą jogurtową i kremem kawowym. Moim zdaniem jest to doskonałe ciacho na niedzielne popołudnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę smakuje wszystkim. W moim domu ciasto biszkoptowe i powstałe na jego bazie desery przygotowuje bardzo często. To co przemawia za ich sukcesem jest głównie prostota i łatwość. Biszkopt z masą jogurtową to doskonały deser do kawy. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

250 g mąki pszennej

100 g cukru

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

masa jogurtowa I

300 ml jogurtu naturalnego

50 ml wody

25 g żelatyny w proszku

masa jogurtowa II

400 ml jogurtu truskawkowego

50 ml wody

25 g żelatyny w proszku

masa kawowa

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

100 g cukru pudru

20 g kawy rozpuszczalnej

10 g śmietanfixu

dodatkowo

100 g brzoskwiń w syropie

50 g podłużnych biszkoptów

50 g płatków czekoladowych do dekroacji

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.

Masa jogurtowa I: Żelatynę w proszku zalewamy wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach lekko podgrzewamy. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy.

Pierwszą połowę ciasta umieszczamy ponownie w formie do pieczenia. Na cieście wykładamy masę jogurtową. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Brzoskwinie kroimy na pasy. Na stężałej masie jogurtowej umieszczamy na ukos biszkopty. Pomiędzy nimi układamy brzoskwinie. Umieszczamy w lodówce.

Masa jogurtowa II: Żelatynę w proszku zalewamy wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach lekko podgrzewamy. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Masę umieszczamy na biszkoptach i brzoskwiniach. Chłodzimy 30 minut.

Masa kawowa: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy. 

Na masie jogurtowej II umieszczamy połowę kremu kawowego. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch dekorujemy drugą połową kremu kawowego. Posypujemy wierzch płatkami czekoladowymi.




Smacznego !

Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 70

Komentarze