Ciasta biszkoptowe to jedne z najprostszych wypieków. Dają wprost nie ograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Dzisiejsze ciasto to tak naprawdę masa pyszności i przyjemności w jednym deserze. Mamy tu bowiem puszysty biszkopt, który przełożony jest masą jogurtową i kremem kawowym. Moim zdaniem jest to doskonałe ciacho na niedzielne popołudnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę smakuje wszystkim. W moim domu ciasto biszkoptowe i powstałe na jego bazie desery przygotowuje bardzo często. To co przemawia za ich sukcesem jest głównie prostota i łatwość. Biszkopt z masą jogurtową to doskonały deser do kawy. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
250 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
masa jogurtowa I
300 ml jogurtu naturalnego
50 ml wody
25 g żelatyny w proszku
masa jogurtowa II
400 ml jogurtu truskawkowego
50 ml wody
25 g żelatyny w proszku
masa kawowa
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
20 g kawy rozpuszczalnej
10 g śmietanfixu
dodatkowo
100 g brzoskwiń w syropie
50 g podłużnych biszkoptów
50 g płatków czekoladowych do dekroacji
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Masa jogurtowa I: Żelatynę w proszku zalewamy wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach lekko podgrzewamy. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy.
Pierwszą połowę ciasta umieszczamy ponownie w formie do pieczenia. Na cieście wykładamy masę jogurtową. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Brzoskwinie kroimy na pasy. Na stężałej masie jogurtowej umieszczamy na ukos biszkopty. Pomiędzy nimi układamy brzoskwinie. Umieszczamy w lodówce.
Masa jogurtowa II: Żelatynę w proszku zalewamy wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach lekko podgrzewamy. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Masę umieszczamy na biszkoptach i brzoskwiniach. Chłodzimy 30 minut.
Masa kawowa: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy.
Na masie jogurtowej II umieszczamy połowę kremu kawowego. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch dekorujemy drugą połową kremu kawowego. Posypujemy wierzch płatkami czekoladowymi.
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 70
Komentarze
Prześlij komentarz