Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Ajerkoniakowy dla zapracowanych

 Tort są to ciasta które z reguły zajmują dużo czasu. Trzeba przecież oddzielnie upiec ciasto i krem przygotować. Są jednak pewne sposoby, aby to ułatwić. Aby przygotować puszyste ciasto użyłam wyjątkowo ciasta z torebki. Bardzo skróciło mi to czas pieczenia. Krem użyłam gotowe. Tak naprawdę ten tort to takie proste rozwiązanie dla wszystkich, którzy maja mało czasu. Tort Ajerkoniakowy jest pyszny i puszysty. Dobrze przy tym trzyma wilgoć. Nie jest suchy. Smakiem przypomina dobre torty z najdroższych cukierni. Polecam ! Składniki: ciasto czekoladowe 350 g gotowego ciasta czekoladowego 150 ml oleju 150 ml wody 6 jajek krem ajerkoniakowy 300 ml mleka 3,2% 250 g kremu ajerkoniakowego gotowego krem matcha 300 ml mleka 3,2% 250 g kremu matcga gotowego nasączenie 50 ml wody 30 ml soku z cytryny Ciasto czekoladowe : Gotową mieszankę miksuję wraz z olejem, wodą oraz jajkami. Miksuję przez 5 minut. Tortownicę wysmarowuje masłem i obsypuję bułką tartą. Piekę około 50 minut. Studzę. Kroję na trzy

Ciasto "Makowa Panienka"

 Ciasto "Makowa Panienka" to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. W internecie znajdziecie mnóstwo interpretacji przepisu. Przyszła pora i na mnie. Moja wersja "Makowej Panienki" jest bardzo prosta i szybka. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Moim zdaniem jest to wypiek, który zapewne posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Ciasto "Makowa Panienka" to tak naprawdę pyszny makowy biszkopt, przełożony krem śmietanowym z brzoskwiniami. Wydaje mi się, że smaki nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Jest to wypiek, który będzie smakował waszej rodzinnie. Polecam !

Składniki:

biszkopt makowy

250 g mąki pszennej

100 g cukru

50 ml oleju

50 g suchego maku

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

masa śmietanowa

650 ml śmietany 30%

200 g cukru pudru

15 g śmietanfixu

nasączenie

50 ml wody

50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki

dodatkowo

150 g brzoskwiń w syropie

100 g herbatników czekoladowych

Biszkopt makowy: Jajka ubijam na puch razem z cukrem. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy.

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kawałki. Dodaje do masy. Miieszam.

Nasączenie: Syrop brzoskwiniowy i wodę łączę. Blaty ciasta nasączam.

Blaty ciasta przekładam kremem. Na wierzchu smaruję też kremem. Na kremie układam herbatniki czekoladowe. Chłodzę dwie godziny w lodówce. 



Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj