Ciasto "Makowa Panienka" to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. W internecie znajdziecie mnóstwo interpretacji przepisu. Przyszła pora i na mnie. Moja wersja "Makowej Panienki" jest bardzo prosta i szybka. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Moim zdaniem jest to wypiek, który zapewne posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Ciasto "Makowa Panienka" to tak naprawdę pyszny makowy biszkopt, przełożony krem śmietanowym z brzoskwiniami. Wydaje mi się, że smaki nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Jest to wypiek, który będzie smakował waszej rodzinnie. Polecam !
Składniki:
biszkopt makowy
250 g mąki pszennej
100 g cukru
50 ml oleju
50 g suchego maku
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
masa śmietanowa
650 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki
dodatkowo
150 g brzoskwiń w syropie
100 g herbatników czekoladowych
Biszkopt makowy: Jajka ubijam na puch razem z cukrem. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kawałki. Dodaje do masy. Miieszam.
Nasączenie: Syrop brzoskwiniowy i wodę łączę. Blaty ciasta nasączam.
Blaty ciasta przekładam kremem. Na wierzchu smaruję też kremem. Na kremie układam herbatniki czekoladowe. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz