Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto " Śliwki w biszkopcie"

 Ciasto " Śliwki w biszkopcie" to wypiek, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Jest to ciasto, które może sprawdzić się podczas rodzinnych spotkań lub miłego niedzielnego popołudnia. W tym cieście mamy doskonałe łączenie miękkiego biszkoptu, kwaskowych wiśni i słodkiego kremu. Tym co decyduje o sukcesie tego wypieku to jego szybkość wykonania, dostępność produktów oraz niesamowity smak. Moim zdaniem ciasto " Śliwki w biszkopcie " to wypiek uniwersalny, zarówno osób początkujących, jak i doświadczonych. Polecam !

Składniki:

biszkopt

250 g mąki pszennej

100 g cukru

60 ml oleju

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

masa śliwkowa

500 g śliwek mrożonych

120 g galaretki wiśniowej

masa śmietanowa

250 ml śmietany 30%

50 g cukru pudru

15 g śmietanfixu

Biszkopt: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto wlewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dzielę na dwie połowy.

Masa śliwkowa: Śliwki rozmrażam. Miksuję. Zmiksowane śliwki podgrzewam. Do ciepłej masy dodaje galaretki. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Ciasto układam w blaszce. Układam między dwie połowy masę śliwkową. Odstawiam do ostudzenia. Chłodzę w lodówce. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Masę układam na wierzch ciasta. Ponownie chłodzę w lodówce.


Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 233


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj